LSV: Nedolične smene članova saveta osam novosadskih fakulteta

"Sve to može da vodi ukidanju institucije skupštine"

01. sep 2017

Opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas vladajuću Srpsku naprednu stranku da je u Skupštini Vojvodine bez obrazloženja smenila dosadašnje članove saveta osam fakulteta Novosadskog univerziteta, iako im mandat nije istekao, i isto tako bez obrazloženja na njihova mesta imenovala nove članove tih saveta.

“Iako kao osnivač fakulteta Skupština Vojvodine ima zakonsko pravo da smeni članove saveta, mora da postoji neki odgovor prema građanima Vojvodine, zašto se neko smenjuje pre isteka mandata”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je skupštinski Odbor za obrazovanje, koji je formalno bio predlagač te tačke dnevnog reda, tek dva dana pred početak jučerašnje sednice pokrajinskog parlamenta dobio informaciju koji su to saveti fakulteta i koji su to ljudi koji se smenjuju.

“Nedolično je da se saziva neko radno telo ili skupština sa nekim tačkama dnevnog reda, a da ne piše šta je u njima. To je nedopustivo, jer onda ćemo imati situaciju gde ćemo imati saziv skupštine bez toga šta je u materijalu, pa će onda posle toga biti da i nemamo skupštinu, nego ćemo telefonski glasati za tačke koje ne znamo šta su. I na kraju, sve to može da vodi ukidanju institucije skupštine. Na ovaj način vrlo je lako skliznuti ka tome da ukidamo ideju parlamentarizma i demokratije, odnosno procesa donošenja odluke”, ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se da je Skupština Vojvodine kao osnivač i ranije koristila svoje pravo i predlagala članove saveta fakulteta, ali su u tim predlaganjima učestvovali i poslanici iz redova opozicije, što sada ne samo da nije bio slučaj, već su iz predlaganja bile isključene ne samo opozicione partije, već i ostale partije koje su u vladajućoj koaliciji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga