LSV: Nećemo dozvoliti da se ponove Hrtkovci, Šešelju oduzeti mandat

"Krajnji je trenutak da vlast konačno počne da primenjuje zakon"

24. apr 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poručila je danas da će nastaviti sa upornim insistiranjem da se poštuje zakon i Vojislavu Šešelju oduzme poslanički mandat jer je osuđen za ratne zločine, te da nema nameru da dozvoli da se ponove Hrtkovci.

U saopštenju potpredsednika LSV Aleksandra Jovanovića ukazuje se da Šešelj i dalje sedi u Skupštini, iako je nakon presude izjavio da je spreman da svoje zločine ponovi, jer parlament kao ni drugi nadležni državni organi ne sprovode zakone.

„Krajnji je trenutak da vlast konačno postane svesna koliko štete ugledu parlamenta nanosi svaki dan koji u poslaničkoj klupi i kao član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine Republike Srbije, provede čovek osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine„, istakao je Jovanović.

On podseća da Zakon o izboru narodnih poslanika kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran navodi pravosnažnu sudsku odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci, te dodaje da je Šešelju izrečena desetogodišnja zatvorska kazna.

„I dok su parlament i nadležni državni organi neodlučni da zakon primene, Šešelj dr Vojislav i njegova organizacija SRS stigli su tokom dve nedelje da izazovu incident zbog kojeg je hrvatska delegacija prekinula posetu Srbiji i isplaniraju skup u Hrtkovcima, prete Nenadu Čanku i Tomislavu Žigmanovu, da Aleksandru Jerkov u poslaničkoj klupi zaspu salvom uvreda i pretnji, da fizički nasrnu na predsednika LSV, a potom prete Oliveri Kovačević i Ivanu Ivanoviću“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga