- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Neće biti moguće zaboraviti dešavanja tokom rata

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je odšteta koju će Srbija morati da plati zbog ubistva dve osobe 1993. godine, podsećanje na sve ono što se u Vojvodini i Sremu dešavalo ratnih devedesetih godina, a što se nikako ne sme zaboraviti.

Prvi osnovni sud u Beogradu naložio je Srbiji da Stjepanu Oskomiću iz Kukujevaca isplati milion dinara odštete zbog etnički motivisanog ubistva njegovih roditelja Agice i Nikole Oskomić u julu 1993. godine u Kukujevcima, kod Šida.

Kako se navodi u saopštenju LSV koje je potpisao njihov pokrajinski poslanik Aleksandar Marton, ova partija je još tih devedesetih godina ukazivala na sve što se dešavalo u tom delu Vojvodine i tada je pozivala državne organe da hitno reaguju.

“Tih devedesetih godina država ništa nije činila i zbog toga smo imali ubistva, proterivanja i prebijanja. Nečinjenje države očito imamo i danas, kada se dopušta neonacistima i fašistima raznih boja da šetaju gradovima, da se okupljaju, da šire svoj jezik mržnje i da pale i skrnave zastave”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je “kratak put od paljenja zastava do paljenja kuća i ubijanja ljudi”, a ta stranka je ponovo pozvala državu da konačno počne da radi svoj posao kako se devedesete ne bi ponovile.

“Koliko vredi ljudski život? Da li je moguće da praktično dve ljudske žrtve vrede milion dinara? Da li je moguće da se u nekada prosperitetnoj evropskoj državi, kakva je bila Jugoslavija i Vojvodina u njoj, čoveku oduzme život samo zato što ima drugo ime i prezime ili ide u drugu bogomolju i da njegov život posle vredi 500.000 dinara”, dodala je LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!