LSV: Ne umanjivati značaj nacionalnih saveta

"Predložena rešenja su prootivustavna i antimoderna"

15. apr 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Srbije da se radu na izmena i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina “priđe sa mnogo više ozbiljnosti”, jer neka predložena rešenja ukazuju na nedopustivo slabljenje pozicije te institucije manjinskih samouprava u Srbiji.

“Posebno je zabrinjavajuće to što se predviđenim izmenama zabranjuje kandidovanje za mesto u Nacionalnom savetu pripadniku nacionalne manjine koji je istaknuti član ili članica političke partije. Ovakvo rešenje je protivustavno i suprotno modernim izbornima procedurama savremenog sveta”, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Aleksandar Marton.

On je zatražio od nadležnih da “pažljivo poslušaju” jasne stavove predstavnika nacionalnih saveta, nevladinog sektora i stručne javnosti, jer su problemi nacionalnih manjina brojni i odnose se na pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, pravo na informisanje, službenu upotrebu jezika i pisma, kao i druga statusna pitanja.

“Srbija je u procesu pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, te nije potrebno pregovore u oblastima koje se odnose na ljudska i manjinska prava opterećivati novim problemima. Zakonski okvir u oblasti poštovanja ljudskih i manjinskih prava mora biti kvalitetan. Bez kvalitetne osnove, prava će se u praksi još teže sprovoditi”, naveo je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga