LSV napustila poslanički sat u Skupštini APV zbog ućutkivanja opozicije

"Opstruiše bilo kakvo iskazivanje drugačijeg mišljenja"

20. dec 2018

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) napustila je deo današnje sednice Skupštine Vojvodine u toku poslaničkog sata, iz protesta što je „spajanjem 20 tačaka dnevnog reda onemogućena demokratska rasprava“.

Poslanica LSV Maja Sedlarević je novinarima rekla da vladajuća većina na taj način opstruiše iskazivanje drugačijeg mišljenja.

Dodala je i da je spajanje čak 20 tačaka dnevnog reda sa tačkom u kojoj je trebalo da bude raspravljano o budžetu, „protivno svakoj parlamentarnoj praksi“.

„Ovim se samo pokazuje da je namera vladajuće većine da se izbegne rasprava na temu budžeta i činjenice da se opstruiše bilo kakvo iskazivanje drugačijeg mišljenja„, dodala je Sedlarević.

Prema njenoj računici, spajanjem 20 tačaka, nakon čega poslanik ima pet minuta za izlaganje, zapravo predstavlja „manje od 15 sekundi po tački dnevnog reda“.

„Za to vreme ne može ni da se pročita naslov tačke koja je na dnevnom redu. Izbegavaju svaku diskusiju. Zar je toliki problem dopustiti raspravu“, dodala je Sedlarević, zbog čega će poslanička grupa LSV na početku rasprave reći šta ima o budžetu za narednu godinu i o ostalom tačkama neće diskutovati.

Ona je kazala da LSV ni ove godine neće podržati donošenje budžeta, jer on ni ove godine ne iznosi koliko i „Ustavom garantovanih najmanje sedam posto republičkog budžeta“.

„Zvanično on iznosi 74,4 milijarde, ali je njegova stvarna visina 70 milijardi, jer je razlika u četiri milijarde neutrošenih sredstava od tekuće godine“, rekla je Sedlarević i dodala da to znači da su ove četiri milijarde u završnom računu prikazene kao ušteda, a u budžetu za 2019. ta ista sredstva su prikazana kao nova investicija.

Kako je objasnila, za 2019. planira se novo zaduženje od jedne milijarde dinara, a Pokrajinska vlada prema njenom mišljenju „nije uspela da utroši cele četiri milijarde u 2018. godini i to najviše iz dela kapitalnih investicija“.

„Kad smo kod kapitalnih investicija za tu namenu je opredeljeno 19,3 milijarde dinara, što je 12,6 milijardi manje od ustavnog minimuma za kapitalna ulaganja. To je posledica toga što 65 posto budžeta čine transferna sredstva za plate zaposlenih u obrazovanju i lokalne samouprave, za koje pokrajinski bužet bukvalno služi kao protočni bojler“, upozorila je Sedlarević.

Poslanici Skupštine Vojvodine danas glasaju o predlogu budžeta za 2019. godinu u Vojvodini, koji će utvrđen na 74,4 milijarde dinara.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga