LSV: Najteži korak – prijavljivanje nasilja nad ženama

"Najveći problem u dominantno patrijarhalnom duhu, koji se vraća u još agresivnijem obliku u sve pore društvenog života"

26. nov 2019

U ovom okruženju sveopšteg nasilja i pritisaka, u borbi protiv nasilja nad ženama najteži je upravo taj korak da žena prijavi nasilje, ocenjeno je na tribini koju je u Novom Bečeju organizovao Forum žena Lige socijaledmokrata Vojvodine (LSV).

Predsednica Foruma žena LSV Mirjana Popović Subić ocenila je da žene koje su žrtve nasilja imaju više poverenja u nevladine organizacije koje se bave tom temom nego li u institucije.

“Tu se pokazalo da nevladine organizacije imaju veliku ulogu jer žene imaju više poverenja u njih nego kad prijavljuju nasilje institucijama”, kazala je Mirjana Popović Subić.

Predstavnice nevladinih organizacija Natalija Ignjac iz Romskog ženskog centra “Romnjako Ilo” i Milica Đurić iz Udruženja Roma “SOS telefon na jezicima nacionalnih manjina” ocenile su da je najveći problem u dominantno patrijarhalnom duhu, koji se vraća u još agresivnijem obliku u sve pore društvenog života.

Dodale su da su problem i neinformisanost i modeli ponašanja koji se nameću od strane medija, a koje mladi sve više prihvataju.

Na tribini je rečeno da, iako postoje rezultati u borbi protiv nasilja nad ženama, samo nasilje je, po javnim podacima, u porastu.

Predstavnice Foruma žena zaključile su da često izostaje i ženska solidarnost koju potiskuju u drugi plan verska, nacionalna i politička pripadnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga