LSV najoštrije osudio poništavanje presude Stepincu

"Prošlost koja se ne savlada najčešće se vraća u još težem obliku. Naš region bi ovu lekciju mogao da nauči na teži način”

22. jul 2016

Član Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Milivoj Bešlin danas je najoštrije osudio odluku hrvatskog suda da poništi presudu nekadašnjem zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu i ocenio da je reč o još jednom “opasnom revizionističkom potezu” na postjugoslovenskom prostoru.

“Nadbiskup Stepinac je, izvan svake razumne sumnje, vrlo aktivno kolaborirao sa zločinačkim režimom ustaške NDH i prema zakonima tadašnje Jugoslavije i Hrvatske zbog toga je bio osuđen. Nove činjenice koje bi opovrgle utvrđene činjenice nisu se pojavile, pa se zbog toga odluka o njegovoj sudskoj rehabilitaciji može oceniti samo kao politički revizionizam, motivisan ideološkim nacionalističkim motivima”, naveo je Bešlin u saopštenju za javnost.

On je ocenio da su se postjugoslovenska društva, za koja je rekao da su zasnovana na etnocentrizmu i nacionalističkoj ideologiji, odavno odrekla vlastite antifašističke prošlosti.

“Nacionalizmi svih naroda u Jugoslaviji završili su Drugi svetski rat u kolaboraciji, boreći se aktivno protiv antifašističkog partizanskog pokreta. Zbog toga se njihovi ideološki naslednici trude da ih oslobode te istorijske stigme i odgovornosti”, naveo je Bešlin.

Dodao je da je Srbija na sličan način rehabilitovala pripadnike i komandante brojnih kvislinških i kolaborantskih formacija, uključujući i Dražu Mihailovića, dok je postupak rehabilitacije Milana Nedića u toku.

“Vladika blizak fašističkom ‘Zboru’ Dimitrija Ljotića, Nikolaj Velimirović, već je od strane SPC proglašen za sveca. Sličnim putem kao većinska, krenule su i ostale nacionalne zajednice u Srbiji – pre svih mađarska i bošnjačka, rehabilitacijama ‘svojih’ kvislinga iz Drugog svetskog rata”, naveo je Bešlin.

Prema njegovim rečima, moralno pravo za osudu rehabilitacija u susednim zemljama može se steći samo istovetnim tretiranjem “svojih” i “tuđih” kolaboranata sa fašizmom.

“Svaka saradnja sa fašizmom je bila zločin, a prošlost koja se ne savlada najčešće se vraća u još težem obliku. Naš region bi ovu lekciju mogao da nauči na teži način”, ocenio je istoričar Milivoj Bešlin.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga