- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Nadležni da pronađu ko je prekrečio mural u Novom Sadu

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražio je danas od nadležnih da reše slučaj „krečenja murala“ i utvrde ko je uklonio umetničko delo francuskog slikara Remeda sa zida zgrade u centru Novog Sada.

LSV je u saopštenju naveo da se „ni nakon protesta i postavljenih pitanja, do danas nije saznalo ko stoji iza tog vandalskog čina“.

„Neko je sebi dao za pravo da prekreči mural poznatog umetnika. Da li je za to imao bilo kakvu dozvolu ili opravdan razlog“, upitao je LSV.

Liga je upitala i da li je moguće da se u budućoj Evropskoj prestonici kulture dešavaju „ovakvi incidenti“, kao i kako je moguće da se o krečenju ništa zvanično ne zna posle skoro dve nedelje od uklanjanja slike.

„Nadležni organi moraju uraditi ono što im je posao i o tome obavestiti javnost. U protivnom, svako će moći da uništava ili oštećuje nečije umetničko delo ili nešto što mu se ne dopada“, piše u saopštenju.

Tim povodom oglasio se i Grad Novi Sad, čiji su zvaničnici najavili da će ispitati šta se desilo sa Remedovim muralom.

Mural „Jedina istina“ svetski poznatog umetnika Giljerma Albi Remeda (Guillaume Alby Remed), prekrečen je početkom meseca bez najave sa jedne od zgrada u centru Novog Sada, što je izazvalo negodovanje građana, pa čak i protest na kojem ih se okupilo više stotina.

Građani su tražili od gradskih vlasti da kažu ko je nalogodavac krečenja zidne umetnosti, navodeći da kao Prestonica kulture 2021. godine, Novi Sad „ne sme da se bavi cenzurom umetnosti“.

Mural je nastao 2009. godine na inicijativu organizatora Festivala uličnih svirača (FUS), a Remedovi radovi inače krase najveće svetske metropole, uključujući i Beograd.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!