LSV: Nacrt zakona o nauci i istraživanjima u službi centralizacije nauke

“Usvajanje Zakona sa spornim članovima bi posebno ugrozilo istraživače sa teritorije Vojvodine"

29. dec 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da potencijalno usvajanje Zakona o nauci i istraživanjima koji se nalazi na javnoj raspravi može da izazove velike gubitke i za državu i nauku, a posebno za naučnu zajednicu na teritoriji Vojvodine.

“Nakon zapošljavanja nekoliko stotina mladih istraživača na fakultete sada im se najavljuju otkazi, a nakon višegodišnjeg ulaganja u laboratorije i opremu na fakultetima, planira se da one ostanu polu-prazne. U ovakvom scenariju, ogroman gubitak resursa i uloženog rada je neminovan”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Prema navodima te stranke, član 126. Nacrta predviđa da se od stupanja zakona na snagu, fakultetima i inovacionim centrima onemogućava angažovanje novih istraživača u istraživačkim i naučnim zvanjima, a istim članom, propisuje se petogodišnji rok da se postojeći istraživači u ovim instituacijama preraspodele na druga radna mesta u okviru istih institucija ili da se prebace u druge institucije poput naučnih instituta.

“Usvajanje Zakona sa spornim članovima bi posebno ugrozilo istraživače sa teritorije Vojvodine. Stručni savet za nauku LSV je već nekoliko puta ukazivao na stanje alarmantne centralizacije nauke u Srbiji: od 63 akreditovana naučna instituta, čak 52 se nalazi u Beogradu, a samo šest na teritoriji Vojvodine. Jasno je da postojećih šest instituta nisu u stanju, niti praktično, niti u kontekstu naučnih oblasti koje pokrivaju, da prime sve istraživače iz Vojvodine. Iz toga jasno sledi da bi ti istraživači morali da traže posao u Beogradu, a još verovatnije – u inostranstvu, i to posle velikog ulaganja od strane države i u periodu kada je pred njima najproduktivniji stvaralački period. Takav potez bi predstavljao veliki gubitak i za nauku i za državu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je broj istraživača u Srbiji, u poređenju sa drugim zemljama u Evropi, veoma mali i upozorava da bi se usvajanjem zakona u sadašnjem obliku odliv istraživača u inostranstvo  dobio “katastrofalne razmere”, imajući u vidu da Nacrt zakona za doktorante na fakultetima ne predviđa nikakvu podršku.

“Stoga, apelujemo na nadležno ministarstvo da u procesu usvajanja ovog Zakona postupi odgovorno prema najobrazovanijim članovima ovog društva: istraživači na institutima i fakultetima moraju imati jednak status i institucionalno finansiranje, a saradnja nauke i privrede, kao i otvaranje novih naučnih institucija širom zemlje treba da budu prvi naredni koraci nadležnog ministarstva”, piše u saopštenju.

LSV jeporučio ministarstvu da finansiranje talentovanih pojedinaca, otvaranje novih naučnih institucija kao i obezbeđivanje saradnje sa privredom treba da budu osnovne aktivnosti tog ministarstva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga