LSV: Muzej NIS-a u Kikindi kao neslana šala

"Nećemo stati dok se ne raskine Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, a Naftagas vrati Vojvodini”

15. nov 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je večeras kao “neslanu šalu” današnje otvaranje Muzeja Naftne industrije Srbije (NIS) u Kikindi, jer ta kompanija crpi naftu ispod vojvođanskih oranica uz najnižu rudnu rentu u Evropi, dok Kikinda nema novca da reši problem snabdevanja građana pijaćom vodom.

“Zbog takve rudne rente, kompanija koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma izvlači naftu vrednu stotinama miliona evra, a, recimo, (selo pored KIkinde) Mokrin nema novca ni za najosnovnije infrastrukturne radove”, naveo je LSV u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik Stručnog saveta za energetiku i mineralne sirovine te stranke Aca Udicki.

On je podsetio da je rudna renta, sem za NIS, po zakonima Srbije sedam odsto i dodao da bi uz toliku rudnu rentu Kikinda imala više nego dvostruke prihode i mogla bi da reši niz problema.

“U međuvremenu, rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10 odsto, u Mađarskoj 12 odsto i raste, u Bugarskoj 12,5, u Sloveniji 18 a u Rusiji i do 22 odsto”, naveo je Udicki.

On je kazao da građanke i građani Vojvodine nisu zaboravili kako im je otet Naftagas, koji su gradili sopstvenim novcem, i pretvoren u NIS, a pamte i kako je taj NIS poklonjen za 400 miliona evra, iako je vredeo pet puta više.

“Zbog svega toga je LSV i protestovala i zbog svega toga nećemo stati dok se ne raskine Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, a Naftagas vrati Vojvodini”, rekao je Udicki.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga