LSV: Miroviću, više od 650 hiljada Vojvođana pije vodu zagađenu arsenom

“Krajnje je vreme da se predsednik vojvođanske vlade i njegov kabinet vrate iz 1918. u 2018. godinu"

03. dec 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas pokrajinskog premijera Igora Mirovića da, “ako je završio sa obeležavanjem događaja iz 1918. godine”, javnosti saopšti da li i šta tačno on i njegovi saradnici preduzimaju u vezi sa činjenicom da više od 650 hiljada građana Vojvodine u 2018. godini pije vodu zagađenu opasnim arsenom.

“Krajnje je vreme da se predsednik vojvođanske vlade i njegov kabinet vrate u 2018. godinu i da počnu da se bave pitanjima od kojih zavisi svakodnevni život građana i građanki Vojvodine. Arsen u vodi za piće u slavinama preko 650 hiljada građana je odavno morao biti tema za sastanak Pokrajinske i republičke vlade”, navela je u saopštenju za javnost predsednica Stručnog saveta za zaštitu životne sredine LSV-a Nataša Lalić.

Dodala je da problem sa vodom za piće u više vojvođanskih mesta “nije od juče”, ali je kazala da Mirović posle više od polovine mandata ne može da o njemu ćuti, “da se pravi da ne postoji i da čeka da ga neko drugi reši, dok se on bavi događajima od pre jednog veka”.

“Mediji su na to upozoravali i pre nekoliko dana, a u martu su objavili da je najgore stanje u Novom Bečeju. U tom mestu je tada navodno izmerena koncentracija arsena bila 27 puta veća od maksimalno dozvoljene, a u Zrenjaninu 19 puta veća. Naredno pitanje na koje bi Mirović trebalo da odgovori jeste i da li je tačno da je koncentracija arsena u subotičkoj vodi za piće, uprkos postojanju pogona za preradu, deset puta veća od dozvoljene”, navela je Nataša Lalić.

Upitala je da li Pokrajinska vlada ima nameru da građanima ukaže na štetnost arsena u vodi za piće i zatražila da pokrajinske vlasti saopšte kakvo je tačno stanje u manjim mestima širom Vojvodine, a naročito u Banatu.

“Na sve ovo, Mirović mesecima ćuti. Isto tako, nisu se oglašavali ni zaposleni u Pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji, iako bi trebalo da bude njihova obaveza da građane, od čijeg poreza primaju plate, obaveste o tome da li je voda koju piju za piće ili nije”, upozorila je Nataša Lalić.

Zatražila je i da pokrajinske vlasti obaveste javnost i da li će i kada će tačno biti završeni i kompletirani pogoni za prečišćavanje vode u Kikindi i Novom Bečeju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga