LSV: Mirović ne želi da se zamera šefovima u Beogradu

Po Ustavu Srbije, Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine trebalo je da bude donet krajem 2008. godine

27. juna 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da ne želi da se “zamera šefovima u Beogradu”, uprkos tome što Vojvodina “trpi” i što još uvek nije donet zakon o finansiranju te pokrajine.

“Donošenje tog zakona je najavio i premijer Aleksandar Vučić nakon zajedničke sednice republičke i pokrajinske vlade oktobra prošle godine, a Igor Mirović je izjavljivao kako se nada da je aktuelni pokrajinski budžet poslednji koji će biti donet bez zakona o finasiranju, te da je bolje imati i nesavršen nego nikakav zakon. Ipak, nije se dogodilo ništa”, naveo je u saopštenju za javnost pokrajinski poslanik LSV Robert Kolar.

Po Ustavu Srbije, Zakon o finasiranju nadležnosti Vojvodine trebalo je da bude donet krajem 2008. godine.

On je kritikovao Mirovićevu izjavu da je najveći uspeh Pokrajinske vlade u tome što je održala političku stabilnost i dodao da to nije “nekakav uspeh na kojem bi trebalo čestitati”, jer i pokrajinsku i republičku vlast čine ista stranka i ista koalicija.

“Pored toga, isticanje političke stabilnosti u saradnji sa republičkom vladom dolazi u trenutku kada se iz republičke vlade najavljuje gašenje škola po selima gde ima malo đaka i kada se iz resornog ministarstva ignoriše činjenica da će stranci za 65 dana moći da kupuju vojvođanske oranice bez ograničenja”, naveo je Kolar.

Prema njegovim rečima, ta “famozna politička stabilnost” u saradnji pokrajinske i republičke vlade nije pomogla građanima od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije, kojima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju putevi dok Naftna industrija Srbije i dalje izvlači vojvođansku naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga