LSV: Ministre, pronađite sav opasan otpad koji je sakriven

"Srbiji je pretila i još joj preti ekološka katastrofa"

05. nov 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da javnosti jasno saopšti dokle se stiglo sa otkrivanjem lokacija na kojima je sakriven opasan otpad u Srbiji.

“Nakon otkrića onih stotinu tona u Pančevu i Bavaništu, preko 1.000 tona u Novom Sadu, velike jame u blizini Sombora, kao i nekoliko lokacija u Obrenovcu, uključujući i onih 25 tona u Vukićevici, javnost mesecima nije obaveštena o otkriću neke nove lokacije sa opasnim otpadom”, navela je predsednica Stručnog saveta za zaštitu životne sredine LSV-a Nataša Lalić.

Podsetila je da je Trivan ovih dana konstatovao da „imamo toliko sakrivenog opasnog otpada da nismo ni svesni koliko ga imamo“, a pre mesec dana je u parlamentu rekao da se u Srbiji godišnje proizvede između 100 i 250 hiljada tona opasnog otpada i da „kada se sabere sa tim koliko toga je skladišteno, izvezeno, dođe se do podatka da nešto nedostaje, a to što nedostaje je negde zakopano“.

“U tom slučaju, Srbiji je pretila i još joj preti ekološka katastrofa. A onda, umesto suvih prognoza u medijima, od ministra Trivana se očekuje da povede što širu akciju u kojoj će hitno i bez odlaganja biti pronađene sve lokacije na kojima je skriven opasan otpad, a javnost o tome biti obaveštena”, navela je Nataša Lalić.

Dodala je da svaki dan u kojem taj otpad nije otkriven predstavlja opasnost i zločin protiv životne sredine, ali i svih građanki i građana čiji bi životi i potomstvo tim zagađenjem mogli biti ugroženi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga