LSV: Ministarka Brnabić priča prazne piče o decentralizaciji

“Proces sveopšte centralizacije sveo je gradove i opštine na prazne ljušture sa veoma malo ingerencija i nestabilnim finansiranjem”

15. apr 2017

Liga socijaldemorkata Vojvodine (LSV) složila se danas sa izjavom ministarke državne uprave i lokalne samouprave Ane Brnabić da su lokalne samouprave generator razvoja države, ali je ocenila da praksa u Srbiji državi ukazuje na konstantno sprečavanje tog razvoja i da su samim tim to ministarkine “prazne priče”.

“Proces sveopšte centralizacije sveo je gradove i opštine na prazne ljušture sa veoma malo ingerencija i nestabilnim finansiranjem”, naveo je LSV u saopštenju zajavnost kje je potpisao funkcioner te stranke Aleksanndar Marton.

Podsetio je da su poslednje izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava dodatno umanjile iznos dela prihoda od poreza na zarade koji ostaje lokalnim samouprava i dodatno otežale njihovo funkcionisanje.

“Posle ovog smanjenja, lokalne vlasti u Srbiji učestvovaće sa svega 10 odsto u ukupnim javnim prihodima Srbije. U razvijenim zemljama taj procenat je znatno viši. U Danskoj, Švedskoj i Irskoj preko 45 odsto, Nemačkoj 38, Holandiji 37, a čak i u Hrvatskoj preko odsto”, naveo je Marton.

On je postavio pitanje ministarki Brnabić šta će učiniti da lokalne samouprave u Srbiji najzad dobiju ulogu kakvu imaju u razvijemom svetu, jer “prazne priče o generatoru razvoja nisu dovoljne”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga