- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Ministar Đorđević da se povuče sa funkcije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića da se povuče sa te funkcije, ukoliko nije u stanju da se uhvati u koštac sa problemom nasilja nad ženama zbog kojeg je od početka godine ubijena 21 žena.

„Ako Đorđević to sve ne ume ili neće, predlažemo ministru da ustupi mesto nekome ko ume i hoće, jer se ovde radi o životima žena koje nemaju vremana da čekaju da on nauči, obuči se i odluči da počne ozbiljno da radi svoj posao“, saopštio je Foruma žena LSV-a.

One su poručile ministru da bi, umesto davanja „nespretnih i neodmerenih demagoških izjava“, trebalo da radi na tome da se osposobe institucije sistema da reaguju na adekvatan način, da počne efikasnija primena zakona iz te oblasti i da predloži mere prevencije nasilja prema ženama.

Forum žena kritikovao je Đorđević zbog izjave da je „položaj žena u Republici Srbiji već na zavidnom nivou“ i pozvale ga da objasni na osnovu čega je to procenio kada svi podaci ukazuju da je broj ubistava žena koja su počinili njihovi partneri ili srodnici u porastu.

U saopštenju se podseća da je u poslednjih osam godina u porodičnom nasilju ubijena najmanje 251 žena, a da je pritom u svakom trećem slučaju nasilje koje je prethodilo ubistvu bilo prijavljeno nekoj od nadležnih institucija.

„Neozbiljnost i neodgovornost za javno izgovorenu reč osobe koja je na čelu jednog od najvažnijih ministarstava u Vladi Srbije je, i u ovom slučaju, očigledna“, ocenio je Forum žena LSV-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!