LSV: Martinovićeve izjave podgrevaju uslove za nove napade na novinare

"Sa takvom politikom Srbija nikada neće stići u Evropsku uniju"

12. jula 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da je nastup Aleksandra Martinovića, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije sa veoma opasnim paušalnim ocenama o neprijateljskom delovanju medija i nevladinih organizacija sa mesta visokog funkcionera vladajuće partije, podgreva uslove za nove napade i pretnje medijskim radnicima.

„Ukoliko se najviši državni organi ne ograde od ovog Martinovićenog ekscesa, smatraćemo da su izgovorene optužbe i insinuacije na račun novinara i nevladinih organizacija zvaničan stav vladajuće partije, a da je politika cenzurisanja, skrivanja informacija od očiju javnosti i zastrašivanja prihvaćena, zvanična državna politika“, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Nevena Subotić.

Dodala je da sa takvom politikom Srbija nikada neće stići u Evropsku uniju niti će moći da se ubroji u zemlje sa razvijenom demokratijom.

Ona je zatražila da se predstavnici vlasti i najviši državni organi ograde od istupa Martinovića, u kojem je novinare optužio da svojim pitanjima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ugrožavaju bezbednost države.

“Zalažemo se za društvo u kome nema mesta zakulisnim radnjama, burazerskoj ekonomskoj politici i funkcionisanju državnih organa pod velom tajne. Informacije od javnog značaja moraju biti dostupne javnosti i niko ne sme da sprečava njihovo objavljivanje. Netransparentnost rada svih javnih službenika, pa i onih najviših, koje plaćaju poreski obveznici, moraju otići u prošlost i nikada iz nje ne treba da se vraćaju”, navela je Nevena Subotić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga