LSV: Led uništava imovinu na rekama, dok se država hvali vojnim vežbama

Gde su ledolomci?

17. jan 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da centralizovani sistem vlasti u Srbiji ostavlja pogubne posledice po vojvođansku privredu i zbog toga što organi te pokrajine nemaju nadležnosti u oblasti zaštite od pojave leda na rekama.

“Podsećamo da je osamdesetih godina 20. veka ova oblast bila u ingerencijama Vojvodine, ali su tokom devedesetih prebačene na Republiku. Postupak privatizacije preduzeća Heroj Pinki i stečaj novonastalog Dunav grupa agregati doveo je do potpunog kraha sistema odbrane od leda”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da je nagomilani led uništio imovinu građana, kao i putničko pristanište kod Apatina, dok šteta koja je nastala još uvek ne može da se utvrdi, ali je u njegovu izgradnju 2009. godine uloženo oko 60 miliona dinara.

“Sem uništavanja rečne infrastrukture i plovila, led na rekama može da utiče na snabdevanje i cenu goriva, jer blokada rečnog saobraćaja može da potraje”, piše u saopštenju koje je potpisao član Glavnog odbora LSV Branislav Knežević.

On je podsetio da su na Dunavu decenijama unazad redovno dežurali ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“, koji sada nisu u funkciji.

“Nedopustivo je da naša država izvodi vojne vežbe i bojeva gađanja na rekama, te se na taj način hvali rečnom flotilom, a sa druge strane se ne radi ništa da se zaštiti imovina države i građana na rekama. Postavljamo pitanje nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede: Zašto je ova oblast toliko zapuštena i zašto Vojvodina nema ingerencije u sistemu odbrane reka od leda? Zar je moguće da za pomoć moramo da zovemo Mađarsku i njene ledolomce jer naši nisu u funkciji?”, naveo je Knežević.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga