LSV: Kukasti krstovi u Novom Bečeju nikom ne smetaju jer su na vlasti preobučeni radikali

"Na koliko dečijih igrališta treba da osvanu kukasti krstovi, pa da predstavnici države Srbije prihvate činjenicu da se od eskalacije fašizma, podgrevane Šešeljevim ispadima, moraju jasno i glasno ograditi?”

04. maja 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro je danas kritikovala vlasti, jer se ni posle desetak dana nisu potrudili da uklone kukaste krstove koji su nedavno osvanuli na dečijem igralištu u centru Novog Bečeja.

“Predstavnici lokalne samouprave izgleda u tome ne vide nikakav problem, s obzirom na to da se ni posle desetak dana nisu potrudili da ih uklone, iako je to jedna od najprometnijih lokacija na putu do Doma zdravlja. Na koliko dečijih igrališta treba da osvanu kukasti krstovi, pa da predstavnici države Srbije prihvate činjenicu da se od eskalacije fašizma, podgrevane Šešeljevim ispadima, moraju jasno i glasno ograditi?”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Član Predsedništva LSV i nekadašnji gradonačelnik Novog Bečeja Saša Šućurović rekao je da ga ne čudi što nema odgovarajuće reakcije na iscrtane fašističke simbole.

“Država danima propušta priliku da, osim proceduralnih, navede i suštinske razloge za neodržavanje fašističkog skupa u Hrtkovcima, koji je najavila Srpska radikalna stranka. Ako je poznato da većinu opštinskih i državnih rukovodilaca čine bivši radikali koji su prešli u Srpsku naprednu stranku, logično je da im onda ni kukasti krstovi u Novom Bečeju, ni fašistički skup u Hrtkovcima ne smetaju“, kazao je Šućurović, piše u saopštenju.

On je dodao da se, pogotovo u manjim sredinama, vrlo dobro zna ko je od sadašnjih “preobučenih radikala” bio na prvom skupu devedesetih u Hrtkovcima i dodao da je sada od tih ljudi, “u novom stranačkom dresu Srpske napredne stranke”, nelogično očekivati da drastično promene svoja gledišta i političke stavove.

“Oni se ponašaju po principu: ‘Evo, ja sam od sutra vegetarijanac, nisam više mesožder, jer je to društveno prihvatljivije i lepše zvuči’, ali i dalje nastavljaju da jedu meso. Ni jedna jasna osuda ili kazna zbog propagiranja fašizma nije stigla od državnih organa i institucija u našoj zemlji. A prilika da se pokaže da država ne toleriše fašističke ispade bar u poslednjih nekoliko nedelja bilo je napretek. To je taj vid licemerja koji na mala vrata popušta fašistima i hoće u Evropsku uniju, ali da oni kažu Evropi kakvi treba da budu EU standardi “, ocenio je Šućurović.

Dodao je da očekuje da predstavnici lokalne samouprave u Novom Bečeju barem uklone fašističke simbole, ako već ne žele jasno da osude takav vid vandalizma i tolerišu ga bez reakcije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga