LSV: Krivično da odgovara svako ko unižava zastavu

Danas se navršilo devet godina od usvajanja zastave Vojvodine

27. feb 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da od nadležnih organa očekuje da krivično gone svakog ko pali ili cepa zastavu Vojvodine.

“Očekujemo od nadležnih državnih organa da reaguju po službenoj dužnosti i da svi koji pale, cepaju ili na bilo koji drugi način unižavaju zastavu Vojvodine za to i krivično odgovaraju”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima te stranke, učestale napade na autonomiju Vojvodine u proteklom periodu pratilo je paljenje i cepanje zastave Vojvodine, a političkim pritiscima se i dalje onemogućava da ova zastava bude istaknuta u 10 od 45 vojvođanskih opština.

Postojanje zastave Vojvodine i ostalih znamenja autonomne pokrajine definisano je i garantovano članom 183. Ustava Srbije, a Odluku o zastavi Vojvodine pokrajinski parlament je doneo 27. februara 2004. godine.

“Budući da je AP Vojvodina ustavna kategorija i da je pravo na simbole garantovano Ustavom, postoje svi uslovi za pokretanje krivične odgovornosti prema onima koji su palili zastavu, koji je na jedan nedoličan način skidaju ili sprečavaju njeno isticanje”, piše u saopštenju.

LSV je najavila da će u Skupštini Srbije podneti predlog za izmenu i dopunu Zakona o grbu, himni i zastavi Srbije kako bi se i na taj način preciziralo da na teritoriji Pokrajine zastava Vojvodine ima isti tretman kao zastava Srbije i da svi koji ne poštuju zastavu Vojvodine snose iste posledice kao i oni koji ne poštuju republičku zastavu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga