LSV: Konačno početi sa primenom Zakona o zabrani fašističkih organizacija

"Kada bi nadležni prestali da ga ignorišu, taj zakon bi sprečio fašiste da podižu glavu u ovoj zemlji”

29. maja 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas sve nadležne organe da počnu sa striktnom primenom Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

“Devet godina od 29. maja 2009. kada je zakon usvojen na predlog LSV, potpuno je jasno da bi, kada bi nadležni prestali da ga ignorišu, taj zakon sprečio fašiste da podižu glavu u ovoj zemlji”, naveo je u saopštenju za javnost potpredsednik LSV-a Aleksandar Jovanović.

Dodao je da njegova stranka očekuje da nadležni državni organi, a pre svega tužilaštvo, jasno saopšte da li su podnete krivične prijave protiv onih koji su koristili nacističke pozdrave na skupu posvećenom Milanu Nediću, februara ove godine u Beogradu.

“Da li je ovaj zakon tada primenjen, a ako nije zašto nije i ko će zbog toga da odgovara?”, upitao je Jovanović.

On je podsetio nadležne da zakon zabranjuje „proizvodnju, umnožavanje, skladištenje, prezentaciju, širenje ili na bilo koji drugi način upotrebu simbola kojima se propagiraju ili opravdavaju ideje, radnje ili postupci lica za koje su ta lica osuđena za ratne zločine“.

“Dakle, niti je postojao do sada, niti ubuduće sme postojati ijedan razlog da se toleriše skandiranje ‘Nož, žica, Srebrenica’, nose transparenti, majice, kape i bedževi sa likom Ratka Mladića i on predstavlja kao nekakav heroj, vojnik i žrtva. Isto važi i za Vojislava Šešelja i sve ostale osuđene ratne zločince”, poručio je Jovanović.

On je od policije i ostalih nadležnih organa zatražio da sa ulica uklone i procesuiraju sve one koji takve simbole i poruke štampaju, prodaju, dele, ispisuju, nose ili skandiraju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga