LSV: Kikindski budžet gubi 500 miliona dinara godišnje zbog umanjene rudne rente

"Da je rudna renta sedam procenata, Kikinda bi iz svog budžet izgradila fabriku vode"

14. dec 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da od “sramne privatizacije NIS-a” do danas, traje eksploatacija nafte i gasa i da se ruskoj kompaniji opraštaju milijarde dinara na ime rudne rente, te pozvala državne organe da “prestanu sa sluganskim odnosom prema ruskom partneru u Naftnoj industriji Srbije”.

Predsednik Gradskog odbora LSV Kikinda Miroslav Grujić u saopštenju je naveo da je međudržavnim sporazumom između Srbije i Ruske Federacije NIS-u omogućeno da plaća umanjeni iznos rudne rente, pa tako, umesto zakonom propisanih sedam procenata, ruski vlasnik naftne kompanije koristi privilegovan status i plaća svega tri procenta. Na taj način, dodaje se, državni, pokrajinski i lokalni budžeti vojvođanskih opština ostaju uskraćeni za milijarde dinara.

“To najviše osećaju građani Kikinde, Zrenjanina, Srbobrana, Kanjiže i Žitišta. Na primeru Kikinde se jasno može sagledati koliko lokalne samouprave gube zbog izuzimanja ruskog partnera iz obaveznog plaćanja rudne rente u iznosu od sedam odsto.Zavisno od godine, u budžet Kikinde se na osnovu rudne rente slije oko 400 miliona dinara. Da se i prema NIS-u primenjuje zakonska rudna renta od sedam procenata, u lokalni budžet bi se slivalo preko 900 miliona dinara ili 500 miliona više nego sada”, ukazuje LSV.

Dodaje se da je sasvim lako uočiti šta sve u Kikindi može da se uradi za 500 miliona dinara, te da se iz činjenice da je budžet tog grada za 2019. godinu iznosio 2,7 milijarde dinara vidi da je samo na osnovu umanje rudne rente finansijska kasa najvećeg grada severnog Banata manja za jednu petinu.

“Zar je Kikinda toliko bogata da može toga da se odrekne? Zar su kikindski putevi, škole, vrtići i ambulante toliko savremeni da ih ne treba obnavljati? Računica je laka. Da je rudna renta sedam procenata, Kikinda bi iz svog budžeta, bez dinara kredita, izgradila fabriku vode”, navodi se u saopštenju.

LSV je podsetila da već godinama naglašava pogubne posledice privatizacije NIS-a, te da danas mnogi uviđaju tu grešku, poručivši da se ona mora ispraviti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga