- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Marton: Katastrofalna situacija u informisanju na jezicima nacionalnih zajednica

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je da je nedopustivo loše stanje u kojem se nalazi informisanje na jezicima nacionalnih zajednica, jer su, kako navode, posle procesa privatizacije nestali mnogi lokalni mediji koji su informisali na manjinskim jezicima.

„Žalosna je činjenica da se danas na elektronskim medijima u mnogim sredinama u Autonomnoj pokrajini Vojvodini ne može čuti niti jedna jedina reč nekog od jezika nacionalnih zajednica. U nekim slučajevima su mediji prestali da rade posle neuspešne privatizacija, a u nekim slučajevima je privatizacija dovela do komercijalizacije programa“, ocenjuje funkcioner te stranke Aleksandar Marton u današnjem saopštenju.

On ukazuje i da takav „katastrofalan sled događaja“ predstavlja umanjenje stečenih prava nacionalnih manjina, što je Ustavom Republike Srbije zabranjeno.

Marton dodaje i da država mora da reaguje i učini sve da se stanje u lokalnim medijima popravi, te da je „potrebno delovati afirmativno i popraviti situaciju“.

Podseća da je još 1998. godine tadšnja SRJ ratifikovala Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionanih manjina, te da je i Skupština SCG 2005. ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, zbog čega je Srbija obavezna da ove konvencije i povelje poštuje i da čuva i unapređuje stečena prava nacionalnih zajednica.

„Nažalost, u praksi se dešava suprotno. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je to nedopustivo i da će, u velikoj meri, otežati evropski put Republike Srbije. Još je veći problem urušavanje duha tolerancije, koji je vekovima vladao u Vojvodini“, napominje Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!