LSV: Kasa Zrenjanina pred bankrotom

Novo zaduživanje grada za 700 miliona dinara dovešće gradski budžet pred bankrot

01. jula 2015

Zrenjaninska opozicija kritikovala je danas finansijsku politiku gradske vlasti. Predstavnici DS i LSV kazali su novinarima da će novo zaduživanje grada za 700 miliona dinara dovesti gradski budžet pred bankrot, a da će se sredstva iskoristiti za „besmislice“. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić kazao je da da neće biti nikakvog dodatnog zaduživanja grada.

Portparolka Demokratske stranke u Zrenjaninu Alisa Kockar ocenila je na stranačkoj konferenciji za novinare da grad vode oni koji o finansijama ne znaju ništa. Ona je dodala da će gradska vlast, pored kredita od 800 miliona dinara, uzeti nov kredit od 700 miliona dinara.

„Ako ne mogu da ih dobiju podizanjem cena, poreza, nameta, a ne mogu jer su sve to već učinili, onda će ponovo da zadužuju građane.“, ocenila je Kockar.

Prema njenim rečima, sa 700 miliona dinara u Zrenjaninu bi mogao biti rešen problem pijaće vode, mogla bi da se ugradi toplotna izolacija u svim školama i vrtićima u gradu, odnosno, mogle su se izgraditi sale za fizičko ili opremiti laboratorije. „Ništa od toga nije učinjeno i zato gradonačelnika i skupštinu treba da bude sramota“, poručila je Kockar.

Portparolka zrenjaninske DS je podsetila na nedavne susrete gradonačelnika Zrenjanina sa ambasadorima Kanade i Argentine u Srbiji. „Ako gradonačelnik već ‘pokušava da deo novca i investitora privuče u Zrenjanin’, zašto se onda uzimaju krediti i povećavaju troškovi njegovog kabineta kada je već treći najplaćeniji gradonačelnik u Srbiji?“, rekla je Kockar.

Kako je rekla, zrenjaninska vlast, umesto da učini nešto za svoj grad, kritikuje vlast u Pokrajini. „Samo namenski transferi koji su potekli iz pokrajine u 2015. godini su 19 puta veći od namenskih transfera pristiglih iz republičkih izvora. Ako se na to dodaju i nenamenski transferi veći od 200 miliona, onda se lako da zaključiti ko više brine o gradu Zrenjaninu – Vojvodina ili Beograd“, zaključila je Kockar.

I odbornica zrenjaninske Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Ildiko Bođo ocenila je da će se gradska kasa, ukoliko se na prošlogodišnji kredit od 800 miliona doda nov, dovesti pred bankrot, a da će se sredstva „razbacivati na besmislice“.

Ona je novinarima rekla i da se troškovi troškovi kabineta gradonačelnika povećavaju za 17 miliona dinara, dok se troškovi primarne zdravstvene zaštite smanjuju za preko dva miliona dinara u budžetu grada.

„Ukupni troškovi za primarnu zdravstvenu zaštitu tako iznose 14 miliona, dok će samo gradonačelnik da spiska 4,5 puta više, odnosno 64 miliona dinara“, istakla je Bođo.

Ona je navela i da gradska vlast planira, kako je ocenila, partijska zapošljavanja u novom javnom preduzeću „Zona objedinjene naplate“, a da je direktorsko mesto namenjeno članu SNS protiv kojeg, kako je rekla, Više javno tužilaštvo vodi krivični postupak za pljačku budžeta u iznosu od million evra.

Bođo je ocenila da uvid u rebalans budžeta, o kojem se danas raspravljalo u lokalnoj Skupštini, otkriva „potpuno ignorisanje interesa građana i korišćenje vlasti za lično bogaćenje“.

„LSV nikada nije, niti će podržavati takvu štetočinsku politiku“, poručila je zrenjaninska odbornica LSV.

Janjić: Bez dodatnog zaduživanja grada

Zrenjaninski odbornici su na današnjoj sednici razmatrali Predlog Odluke o izmeni Odluke o odobravanju zaduživanja grada Zrenjanina, na osnovu kog je izvršena je preraspodela u strukturi postojećih kapitalnih investicija.

Odbornicima se obratio i gradonačelnik Čedomir Janjić, koji je naglasio da neće biti nikakvog dodatnog zaduživanja grada, te da ovo nije prva lokalna administracija koja uzima kredit da bi uradila neke investicije.

„Mi smo i 2012. godine zatekli zadužen grad za više od 300 miliona dinara, te kredite otplaćujemo i danas, tako da to nije ništa novo. Uzeli smo kredit da bi realizovali kapitalne projekte, nešto što se godinama i decenijama nije radilo i taj kredit je uzet na rok od pet godina, s kamatom od 3,5 odsto i sigurno je da smo isplanirali i da ga vratimo“, objasnio je Janjić.

Kako je objašnjeno, predviđene investicione aktivnosti će se sprovoditi do visine raspoloživih sredstava, odnosno Odlukom o izmeni Odluke o dugoročnom zaduživanju grada Zrenjanina predviđa se finansiranje više projekata, do ukupnog iznosa od 797.400.000 dinara. Među njima su rekonstrukcija mosta u Vardarskoj ulici, pešačka zona, akvapark, izgradnja tri kružne raskrsnice, izgradnja dva nova vrtića, izgradnja trotoara i biciklističkih staza, izgradnja puteva, rekonstrukcija javnog osvetljenja, izuzimanje zemljišta za obilaznicu, izgradnja puteva u ulicama Principova, Stevana Hristića, Prilepski red, natkrivanje pijace u Jug Bogdanovoj.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga