LSV: Kako je moguće da Srbija nije u stanju da kazni neonaciste?

"Poruka da napad na antifašiste može proći i prolazi nekažnjeno"

29. avg 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poručila je da neće dozvoliti da se zataška napad na antifašističku kolonu u Novom Sadu, koji se dogodio u oktobru 2007. godine.

U Višem sudu u Novom Sadu danas je ponovo odloženo suđenje vođi zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću, osumnjičenima da su napadom na učesnike antifašističke šetnje izazvali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost.

„Ne može a da se ne primeti da skoro decenijsko izbegavanje pravde šalje poruku da napad na antifašiste može proći i prolazi nekažnjeno“, upozorava se u saopštenju funkcionerke LSV Maje Sedlarević.

U saopštenju se napominje da je Srbija je podnela strašne i herojske žrtve u borbi protiv fašizma, te da ima sva prava da bude ponosna na svoj antifašizam i Narodnooslobodilačku borbu, „ali i jasnu obavezu da čuva uspomenu na njih i oštro kazni sve one koji bi hteli da to promene“.

„Kako je moguće da Republika Srbija, deset godina nije u stanju da kazni neonanaciste koji su napali antifašističku kolonu u Novom Sadu 7. oktobra 2007“, zapitala je Maja Sedlarević.

Ta činjenica, kako je ocenila, u znatnoj meri je umanjila efekat zabrane rada Nacionalnog stroja od strane Ustavnog suda i omogućila da njihova obeležja i ideje nastavi takozvani Nacionalni srpski front.

„Neonacistički pozdravi i napad na antifašističku kolonu i to na Keju žrtava racije gde su fašisti i nacisti bacali naše građane pod led, bio je i ostao zločin koji neće biti ni zaboravljen niti ublažen vremenom. Liga socijaldemokrata Vojvodine će biti strpljiva. I neće dozvoliti da se on zataška“, poručila je Maja Sedlarević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga