LSV: Kako je moguće da Obraz deluje uprkos zabrani

Policija obezbeđuje skupove Obraza, čime se celokupnoj javnosti šalje poruka da su jači od države""

12. juna 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upitala je danas kako je moguće da pokret Obraz još uvek nesmetano deluje, iako je Ustavni sud Srbije zabranio rad te organizacije pre pet godina.

Ustavni sud je 12. juna 2012. godine zabranio rad pokreta Obraz zbog delovanja usmerenog na kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava, i izazivanja nacionalne i verske mržnje.

„Ukazivali smo na to i u više navrata pozivali policiju da iskoristi skupove Obraza i da privede njihove pripadnike. Međutim, policija to nije činila, a ni tužilaštvo nije reagovalo uprkos činjenici da je na nekim od skupova bilo ispoljavanja mržnje i isticanja neonacističke ikonografije“, navodi se u saopštenju koje je potpisala članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević.

Dodala je da, umesto toga, policija čak obezbeđuje skupove Obarza, čime se celokupnoj javnosti, a pogotovo pripadnicima drugih zabranjenih organizacija ili organizacija koje bi, takođe, trebalo da budu zabranjene zbog svega što govore i rade, šalje poruka da su jači od države.

MUP Srbije je u zvaničnom izveštaju koji je dostavio Skupštini Vojvodine krajem 2005. godine organizaciju Obraz okarakterisao kao klerofašističku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga