LSV: Kako će se poštovati dogovor sa sindikatima?

Postoje dve mogućnosti kako bi se izbeglo probijanje mase maksimalnog iznosa zarada

19. feb 2015

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenio je danas da ne postoji način za poštovanje dogovora sa sindikatima bez otpuštanja ili degradiranja radnika u gradskim javnim i javnokomunalnim preduzećima.

U saopštenju te stranke navodi se da postoje dve mogućnosti kako bi se izbeglo probijanje mase maksimalnog iznosa zarada i da je jedna od njih da vlast otpusti partijski dovedene radnike, zaposlene na određeno vreme. „To bi mogli da pozdravimo“, poručili su novosadski ligaši.

Kao drugu mogućnost LSV je navela otpuštanje dugogodišnjih stručnih radnika, kako bi se na njihovim mestima zaposlili novi radnici.

„Budući da kadrova nemaju, nije isključeno da zbog toga neke od starijih stručnih radnika, ipak, ostave da rade iste poslove, ali uz daleko niže koeficijente“, dodaje se u saopštenju.

Novosadska LSV je upitala da li je postojala komunikacija između gradskog ministra za komunalne poslove Vladimira Stojkovića, koji je učestvovao u pregovorima sa sindikatima i gradskog ministra za finansije Dejana Mandića, koji je trebalo da sve to izračuna i na to da saglasnost.

„Budući i da su obojica funkcioneri iste stranke, za ovaj propust se ne mogu skloniti iza koalicionih partnera, odranije poznatih po neznanju i nesposobnostima“, poručili su u LSV.

U saopštenju te stranke se ocenjuje i da postoji i treća mogućnost, odnosno da gradska vlast neće poštovati to što je potpisala i da se potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora ispostavi samo kao zaludan posao radi pukog političkog marketinga. „To nas od njih ne bi čudilo“, navodi se.

Gradska uprava i tri reprezentativna gradska sindikata potpisali su nedavno posebni kolektivni ugovor, u kojem je precizirana minimalna cena rada od 21.870 dinara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga