LSV: Kako Beograd ima, a Vojvodina ne može imati zavod za statistiku?

Vojvodina je imala Statistički zavod do 1991. godine

30. avg 2014

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas direktora Republičkog zavoda za statistiku Dragana Vukmirovića zbog izjave da Vojvodina ne treba da ima sopstveni statistički zavod i navela da će nastaviti da insistira na reosnivanju te institucije, jer je to preduslov za razvoj pokrajine.

„LSV je tražila i traži ponovno osnivanje pokrajinskog zavoda za statistiku, koji bi bio dopuna takvoj republičkoj instituciji“, navodi se u saopštenju za javnost te stranke i podseća da je Vojvodina do 1991. godine imala vlastiti statistički zavod.

Dodaje se da utemeljenje za osnivanje tog zavoda postoji i u Statutu Vojvodine, koji predviđa da pokrajina „prikuplja i obrađuje statističke podatke od pokrajinskog interesa“, kao i u Zakonu o zvaničnoj statistici Srbije, gde piše ko su sve „odgovorni proizvođači statistike“ i da je i moguće da i drugi to čine, ukoliko to predvidi petogodišnji statistički program.

„Dakle, dovoljno je ispoštovati Statut Vojvodine i u narednom petogodišnjem programu predvideti postojanje i statističke službe u Vojvodini“, navodi se u saopštenju koje je potpisala članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević.

Objašnjava se da cilj i ideja LSV nije da Pokrajinski zavod za statistiku bude paralelna institucija u odnosu na Republički zavod, već naprotiv, da mu pomogne u boljoj i kvalitetnijoj obradi statističkih podataka, te da se reosnivanjem ove institiucije omogući donošenje kvalitetnijih i boljih odluka za građane Vojvodine.

„Nepostojanje Pokrajinske statističke službe otežava planiranje, ostvarenje i praćenje demografskog, ekonomskog i ukupnog razvoja Vojvodine, jer se mnogi značajni podaci od interesa za Vojvodinu ili ne prikupljaju, ili se vode sporadično i parcijalno, a rezultati takvih istraživanja su često i neblagovremeni i nepotpuni“, piše u saopštenju.

LSV je pozvala Vukmirovića da objasni javnosti kako to da Vojvodini ne treba zavod za statistiku koji je imala, a Grad Beograd i može i treba i ima Zavod za statistiku.

„Činjenica je i da dok smo imali odgovore na pitanja koliko zarađujemo, koliko plaćamo i koliko se i za šta zadužujemo i šta time gradimo, Vojvodina nije bila nedovoljno razvijena regija. Danas nije tako“, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga