LSV: Kada će Vlada početi da vodi brigu o radnicima?

Vlasnici privatizovane državne imovine mogu da čine šta im je volja, jer očito imaju dozvolu državnih organa i pravosuđa

30. juna 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavila je pitanje premijerki Ani Brnabić kada će Vlada početi da vodi brigu o radnicima u Srbiji, kao i ko će i kada početi da kontroliše isplatu zarada, uplate za penziono i zdravstveno osiguranje.

LSV je u saopštenju za javnost premijerku pitao i „ko štiti interese nacionalnih zajednica u Srbiji i po kojim kriterijumima se angažuju osobe za rad u inspekcijama“.

„Odgovore očekuju i zaposleni u hladnjači ABS Food iz Ruskog Krstura, koja je privatizovana, a u kojoj je do tada radilo 150 radnika, a sada ih ima svega 22“, navodi se u saopštenju LSV.

Ovo je, navodi LSV, još jedan primer „uspešne“ privatizacije aktuelne vlasti, a inspekcija ne radi ništa da pomogne zaposlenima, kako bi im se, između ostalog, isplatile zaostale plate za 11 meseci.

„Pre privatizacije ovo preduzeće se bavilo stočarstvom, posedovalo ribnjak, restoran i oko 1.000 hektara zemlje. Sve je to prodato! Zašto država podstiče nestručno i bahato ponašanje novih vlasnika, imajući u vidu da se radi o nekadašnjim gigantima i prirodnom bogatstvu“, pita LSV.

Pitanje je upućeno i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branku Ružiću – da li će se bar on pozabaviti ovim problemom, jer su radnici, pa i celo selo mnogo puta ukazivali da nova vlasnica šteti interesima sela i nacionalnih zajednica koje u njemu žive.

„Jedan od načina na koji to radi je da dovozi autobusima sezonske radnike iz Apatina i okolnih sela, i odmah im isplaćuje zaradu. Zar je to u interesu stanovnika Ruskog Krstura? Iz sela je, kada je privatizovana fabrika, oko 70 rusinskih porodica otišlo u Kanadu. Selo je sa 5.000 stanovnika za 10 godina doživelo da ima 2.500 žitelja. Zar se tako štite prava nacionalnih zajednica u Srbiji?“, navodi se u saopštenju LSV.

LSV očekuje odgovore, ali i reakciju.

„Sve navedeno vlasnici privatizovane državne imovine mogu da čine, jer očito imaju dozvolu državnih organa i pravosuđa„, zaključuje se u saopštenju LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga