LSV: Još samo 90 dana do isteka Zakona o lustraciji

"Izvući će se svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali"

14. mar 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ponovila je danas da insistira na produženju i momentalnoj primeni Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji.

LSV je u saopštenju za javnost upozorila da trajanje tog zakona ističe za 90 dana i da je zbog toga još 2010. dostavila Skupštini Srbije predlog da se važenje zakona sa 10 produži na 20 godina, ali je za njega i tada nedostajalo političke volje.

“Očekujemo što širu podršku, kako najviših državnih funkcionera i političkih stranaka, tako i medija i organizacija civilnog društva, i raduje nas što ta podrška već stiže”, navodi se u saopštenju koje je potpisao šef poslaničkog kluba LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš.

On je ocenio da je lustracija važan činilac u borbi protiv korupcije i nasilja i dodao da bi ona, da je zakon nio primenjen, odgovorne „oterala u zatvor“ i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, i medijima.

“Preostalo je još tačno 90 dana do trenutka kada Zakon ističe. Ukoliko se to dogodi, izvući će se svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Oni, koji su odgovorni za inflacije, ratove, bede i brojna poniženja i izolaciju kojima smo bili izloženi”, upozorio je Kostreš.

Ocenio je da su u proteklih deset godina, “koliko traje opstrukcija ovog Zakona”, mnogi od „njih“ su promenili strane, stranke i retoriku, a u Srbiji se malo toga promenilo.

“Navijači su i dalje iznad zakona, ekstremisti divljaju, prave spiskove i vređaju mrtve, a na naslovnim stranama se objavljuju poternice i presude. Bez lustracije, sve žrtve svih nepravdi će istrpeti novu nepravdu”, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, Srbija se bez lustracije neće suočiti sa svim svojim problemima i otvorenim pitanjima i “vrteće se i dalje u istom krugu mraka dvedesetih godina prošlog veka”.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga