LSV: Još puno posla na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom

Od 700 hiljada osoba sa invaliditetom u Srbiji, manje od 15 odsto ima posao

03. dec 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da se mora još puno raditi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u društvu i ocenila da činjenica da su invalidi rada „Zastave Inpro“ iz Kragujevca 50 dana štrajkovali glađu jer nisu imali drugog načina da se bore za svoja prava, najpotresnije svedoči kakav je položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji.

“Naravno da ima i dobrih primera, među kojima je i subotički DES, ali je isto tako činjenica da ima još puno toga da se radi i uradi pre svega u oblasti zapošljavanja i da mnogi poslodavci i dalje izbegavaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, navodi se u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Dodaje se da se tih građanki i građana država ne sme setiti samo 3. decembra, već da o njima treba još intenzivnije da brine i tokom ostala 364 dana u godini.

“U prilog tome govori i podatak da od 700 hiljada osoba sa invaliditetom u Srbiji, ni 15 odsto nema posao, da mnogi žive u siromaštvu i da svoje probleme ne mogu rešiti bez pune pomoći nadležnih državnih službi”, naveo je Stručni savet za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje LSV-a.

Ta stranka je pozvala Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja da formira posebno, operativno radno telo sa kol centrom, koje bi se na dnevnom nivou bavilo isključivo problemima osoba sa invaliditetom, izradom zakonskih akata i nadzora nad sprovođenjem postojećih zakona koji se na njih odnose.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga