LSV: Jezik i pismo u Skupštini Srbije moći će da koriste sve manjine

Poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine, ubuduće će imati pravo da na sednici skupštine govori i da pisane dokumente u radu skupštine podnosi na svom maternjem jeziku

12. juna 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da će u Skupštini Srbije uskoro na svom maternjem jeziku i pismu moći da se obraćaju svi poslanici koji su pripadnici nacionalnih manjina.

Kako navode iz LSV, ta stranka je podnela amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i na Predlog zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, koji su dobili podršku na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravost polova.

LSV dodaje da će amandmani biti „usvojeni u danu za glasanje“.

To znači da će u parlamentu Srbije na svom maternjem jeziku i pismu moći da se obrate pripadnici nacionalnih zajednica, među kojima su Slovaci, Hrvati, Rusini, Romi, Bugari, Rumuni, Vlasi, Makedonci i drugi.

Narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine, ubuduće će imati pravo da na sednici skupštine govori i da pisane dokumente u radu skupštine podnosi na svom maternjem jeziku.

Generalni sekretar skupštine biće dužan da obezbedi istovremeno prevođenje usmenog izlaganja poslanika ili dokumenta koji je podneo, na srpski jezik.

„Tako će, posle Skupštine Vojvodine, i republički parlament ubuduće negovati višejezičnost i na ovaj način afirmisati brojne nacionalne manjine“, navode iz LSV.

Do sada je član 10. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, predviđao pravo da se poslanik na sednicama obraća na svom maternjem jeziku ukoliko je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Srbije dostiže dva posto.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga