LSV: Izuzetno je opasno urušavanje izbornih procesa u Srbiji

"Neke potpuno nezamislive tehnike prinude i zastrašivanja postale su uobičajena praksa"

08. nov 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je da ponavljanje izbora za nacionalni savete češke i rumunske nacionalne manjine u Beloj Crkvi i Vršcu, zbog utvrđenih neregularnosti, „pokazuje samo vrh ledenog brega ubrzanog urušavanja demokratskih izbornih procedura“ u Srbiji.

Portparol LSV Aeksandar Marton naveo je u saopštenju da su mnogobrojni prigovori koje su učesnici izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina iznosili u predizbornoj kampanji rezultirali ponavljanjem izbornih radnji u ova dva mesta, u kojima su „egzaktnim dokazima priloženim Republičkoj izbornoj komisiji izborne neregularnosti dokazane“.

Ukazuje, međutim, da je ovo samo posledica dugogodišnjeg narušavanja izbornih procedura.

„Izuzetno je opasno za društvo koje pretenduje da se nazove demokratskim da je poslednji izborni eksces u stvari rezultat dugogodišnjeg urušavanja izbornih procedura i neverovatno agresivne borbe u predizbornim kampanjama, gde su neke potpuno nezamislive tehnike prinude i zastrašivanja postale uobičajena praksa„, istakao je Marton.

On je naveo da je u konkretnom slučaju u Vršcu dokazano, na osnovu izjave glasača koji su navodno glasali u svojim domovima, a koji su prijavljeni kao lica koja iz opravdanih razloga ne mogu doći na birališta – da ti ljudi uopšte nisu glasali, za šta je dodatno stigla potvrda uvidom u dokumentaciju gde je falio dokument sa potpisom tih lica.

„LSV upozorava da se nametanjem atmosfere u društvu da nije prihvatljiva ni najmanja mogućnost gubitka nekog izbornog takmičenja i da su dozvoljena sva sredstva u postizanju pobede makar ona bila i za članove saveta mesnih zajednica, nacionalne savete nacionalnih manjina ili domara u zgradama, dovodi do urušavanja demokratskih principa, a svaka vrsta izbora obesmišljava i dovodi u njenu suprotnost“, ukazuje se u saopštenju.

Ta stranka poručuje da svi činioci političkog života u Srbiji treba da prihvate standarde koje propisuje demokratsko društvo, te da nasilje, pritisci, izborne krađe, potkupljivanja i ucene u takvom društvu ne smeju imati mesta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga