LSV: Izručiti troje radikala Tribunalu

"Izručenjem bi se poslala poruka da aktuelna vlast nije saučesnik u teškom delu prikrivanja i zataškavanja ratnih zločina"

31. mar 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) izrazila je zabrinutost zbog odbijanja vlasti u Srbiji da poštuju međunarodno pravo i izruče troje radikala Tribunalu za ratne zločine, te pozvala na izmenu Zakona o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine, kako bi i prikrivanje zločina i zastrašivanje svedoka bilo uvršteno u dela koja podležu izručenju.

„Pozivamo i Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom da se ne zaklanja iza drugih institucija, već da preuzme odgovornost i izruči troje radikala, kako se Srbija ne bi uskoro našla u mnogo većem problemu, jer međunarodna zajednica neće odustati od zahteva za izručenje. Osim što je to politički neophodno, izručenje troje radikala bi na moralnoj ravni poslalo poruku da aktuelna vlast i državni organi nisu saučesnici u teškom delu prikrivanja i zataškavanja ratnih zločina“, navodi se u saopštenju generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša.

Podseća se da se iza navoda da su okrivljeni zbog „nepoštovanja suda“, nalaze vrlo teške optužbe, sa mnoštvom dokaza, za pritiske na svedoke ratnih zločina, upućene pretnje i druge vidove pritisaka.

„Osnovana je pretpostavka da bi i presuda njihovom lideru Vojislavu Šešelju bila drugačija da se njegova stranka, a u prvom redu troje okrivljenih, nisu služili pritiscima i pretnjama kako bi zastrašili svedoke radikalskih ratnih zločina i time prikrili odgovornost njihovog lidera“, napominje Kostreš.

On je ukazao i da se iz činjenice da je vlast u Srbiji stala uz osumnjičene za pretnje svedocima može zaključiti da je i država blagonaklono gledala na ove kriminalne akte.

Kostreš je zatražio i da se u sklopu predstojećih promena Ustava, koje su neophodne, uključi i odredba o prevlasti mađunarodnog zakonodavstva nad nacionalnim, dodajući da je to jedan od zahteva i Venecijanske komisije kada je reč o ustavnim promenama u Srbiji.

nterpol je na zahtev Haškog tribunala raspisao crvene poternice za troje radikala optuženih za nepoštovanje suda, saopšteno je iz Haga.

Haški sud saopštio je danas da je Interpol 24. marta obavestio Tribunal da je izdao crvene poternice za hapšenjem Petra Jojića, Jova Ostojića i Vjerice Radete zbog slučaja koji je protiv njih pokrenut pred Tribunalom.
Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.
Nalog za njihovo hapšenje Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga