LSV: Izručiti troje radikala Haškom tribunalu

"Država mora na jasan način da pokaže da ne toleriše širenje govora mržnje i politiku represije"

15. feb 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je odluku Haškog tribunala da naloži raspisivanje crvenih poternica preko Interpola sa nalogom za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS) -Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića – te pozvala državne organe da poštuju zahteve Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uz promene u zakonodavstvu kako bi ono bilo u skladu sa međunarodnim obavezama.

„Država mora na jasan i nedvosmislen način da pokaže kako nema prostora za tako nešto, da ne toleriše širenje govora mržnje i politiku represije. Nasilje se mora saseći u korenu“, ističe se u saopštenju LSV.

Ocenjuje se i da ovaj postupak Haškog tribunala „ukazuje da je pravda dostižna i da se moraju iskoristiti svi mehanizmi u ostvarivanju namere procesuiranja odgovornih“.

LSV napominje da godinama ukazuju na opasnost postojanja SRS tražeći zabranu njenog funkcionisanja zbog širenja govora mržnje, vraćanja u politiku devedesetih, kao i pokušaje da se Srbija posvađa sa ostatkom civilizovanog sveta.

„Evidentno je gde se nalazi koren zla i zbog čega je bila potrebna lustracija kojom bi zabranili rad i postojanje onih čije su posledice svi osetili od perioda devedesetih godina. Aboliranje političara predstavlja veliku opasnost, što Srbija na putu ka Evropskoj uniji ne sme da dozvoli. U procesu pridruživanja, realna je obaveza usklađivanja zakonodavstva sa međunarodnim obavezama i poštovanje istih“, navodi se.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga