LSV: Izručiti Radetu i Jojića, raskrstiti sa politikom zločina i mržnje

"Takva politika je katastrofalna po Srbiju"

26. maja 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od državnih organa da ispoštuju zahtev Međunarodnog rezidualnog mehanizma i izruče Vjericu Radetu i Petra Jojića, kako bi im se sudilo zbog nepoštovanja suda.

Portparol LSV Aleksandar Marton u saopštenju za javnost napominje Sudski mehanizam tereti ove članove Srpske radikalne stranke da su uticali na svedoke u procesu protiv Vojislava Šešelja, te da su se služili podmićivanjem, ucenama i pretnjama.

On dodaje da vlasti Srbije već godinama odbijaju da isporuče Radetu i Jojića, ocenivši da tako pokazuju da je saradnja sa Međunarodnom tribunalom „samo mrtvo slovo na papiru“.

„Odnos vlasti u ovom slučaju samo je nastavak blagonaklonog odnosa prema Vojislavu Šešelju, pravosnažnom osuđeniku za ratne zločine. Poznato je da Šešelju, po slovu Zakona o izboru narodnih poslanika, treba da prestane poslanički mandat, pošto je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina“, ukazuje Marton.

Umesto toga, kako dodaje, Šešelj i dalje nesmetano sedi u Skupštini „i koristi oprobane metode sejanja mržnje„.

„Nažalost, država pokazuje da nema snage da se suoči sa protagonistima ideje ‘krvi i tla’ i pokušava probleme da sakrije pod tepih. Takva politika je katastrofalna po Srbiju i LSV traži prekidanje sa ovakvom praksom“, upozorio je Marton.

LSV poručuje da stvaranje moderne države nije moguće bez raskrštanja sa politikom zločina i mržnje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga