LSV: Izostanak decentralizacije vodi ubraznom propadanju sela

"Priče o ‘preporodu’ sela kroz prizmu zadrugarstva veoma neozbiljne"

07. jula 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da izostanak sistemskih rešenja i istinske decentralizacije dovodi do ubrzanog propadanja seoskih sredina.

Ta stranka je u saopštenju poručila da insistira na donošenju novog i modernog Ustava Srbije kao i novog zakona o lokalnoj samoupravi.

“Pozicija sela u ustavno-pravnom sistemu Srbije mora biti jasnija i kvalitetnija. Bojimo se da je koncepcija Vlade Srbije drugačija i da se problemi neće rešavati. Baš zato je je Krkobavićeva vizija sela, koju je pretočio u krilaticu ‘Jedno selo, jedna zadruga i ljudi ostaju’, nerealna”, ukazuje LSV.

U saopštenju se ocenjuje da je mnogo izvesnije da će se ta krilatica svesti na scenario “jedno selo, jedan čovek”.

U saopštenju se podseća da je LSV u više navrata upozoravala na neozbiljan odnos prema problemima sela koji pokazuje ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

“Ministar Krkobabić se već mesecima zalaže za preporod sela, a da nismo čuli niti jednu jedinu konkretnu meru za rešavanje nagomilanih problema. Pričati o ‘preporodu’ sela samo kroz prizmu zadrugarstva je veoma neozbiljno. Još su neozbiljnije posete retkim uspešnim zemljoradničkim zadrugama sa brojnim televizijskim kamerama”, navodi LSV, dodajući da u tim posetama dominira demagogija kojoj je ministar Krkobabić “veoma vičan”.

U saoštenju se ukazuje da talav pristup problemu sela ne može dati razultate.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga