LSV: Izmeniti Zakon o policiji, uspostaviti Direktorat za Vojvodinu

"Lokalnu bezbednosnu politiku moguće je pravilno kreirati samo ako se razumeju potrebe građana"

15. jan 2020

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je potrebno izmeniti Zakon o policiji i uspostaviti Direktorat za Vojvodinu, kako bi se odlučivanje približilo građanima i kako bi se vratilo poverenje u policiju.

“I dalje ćemo insistirati na izmenama i dopunama Zakona o policiji kako bi konačno došlo do njene depolitizacije, decentralizacije, demilitarizacije, dekriminalizacije i vraćanje poverenja kroz uspostavljanje Direktorata policije za područje Vojvodine u kojem će policija na lokalnom nivou na neposredan način sa građanima i građankama rešavati probleme sa kojima se oni svakodnevno suočavaju u mestu u kom žive”, piše u saopštenju.

Predsednik Stručnog saveta za odbranu i bezbednost LSV-a Velimir Kovačević ocenio je da građani Srbije ne žele da vide policiju kao visokocentralizovanu vladinu instituciju koja je zadužena isključivo za represivno sprovođenje zakona i u kojoj nema naglašene odgovornosti pojedinaca, već žele da je vide kao deo javnosti.

Dodao je da je lokalnu bezbednosnu politiku moguće pravilno kreirati samo ako se razumeju potrebe građana, odnosno jedino ako predstavnici lokalnih samouprava u saradnji sa ostalim ustanovama mogu da deluju preventivno i time unaprede bezbednost na lokalu, što sada zbog centralizovanog uređenja MUP-a Srbije i odsustva brige za lokalnu samoupravu nije moguće.

Kovačević je zahtevao da se primereno kazne počinioci dva ubistva na teritoriji Grada Sombora, kao i vandali koji su sistematično precrtavali, odnosno cepali folije sa mađarskim nazivima na saobraćajnim tablama somobrskih sela.

Na taj način su oštećeni saobraćajni znaci sa nazivima sela Svetozar Miletić (Nemesmilitics), Čonoplja (Csonoplya), Aleksa Šantić (Sári), Kljajićevo (Kerény) i sela Kruščić (Veprðd) u opštini Kula.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga