LSV: Izborili smo se za vraćanje jezika društvene sredine u škole

"Prvi korak u pravcu jačanja svesti o važnosti teleracije i dobrosusedskih odnosa"

23. apr 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da je višegodišnje zalaganje i insistiranje te stranke da se u škole vrati učenje jezika društvene sredine konačno urodilo plodom jer je Nacionalni prosvetni savet doneo odluku da se maternji jezik sa elementima nacionalne kulture od septembra ove godine izučava kao obavezni izborni predmet za učenike osnovnih škola u Srbiji.

„Novi nastavni plan za učenike viših razreda osnovnih škola rezultat je i snažnog insistiranja Lige socijaldemokrata Vojvodine za vraćanje izučavanja jezika društvene sredine u obrazovni sistem u našoj državi“, istakao je potpredsednik Izvršnog odbora LSV Aleksandar Marton.

On podseća da se ovaj predmet pre 25 i više godina izučavao u našim školama, što je rezultiralo jačanjem svesti o važnosti multikulturalnosti u Vojvodini među osnovcima, ali je ta praksa prekinuta devedesetih godina kada su nacionalizam i netolerancija dominirali našom scenom.

U saopštenju se dodaje da se LSV nada da je ovo samo prvi korak koji država čini u pravcu jačanja svesti o važnosti teleracije i dobrosusedskih odnosa.

„Republika Srbija je pre devet meseci otvorila pregovaračko poglavlje 23 za pristup Evropskoj uniji. Ovo poglavlje tiče se temeljnih sloboda i poštovanja ljudskih prava i smatra se jednim od najbitnih na putu ka porodici evropskih naroda. Liga socijaldemorkata Vojvodine očekuje da vlasti Srbije pokažu mnogo veći aktivizam u ovom pregovaračkom procesu i da primerima dobre prakse, mrtva slova, zapisana u Ustavu i zakonima naše države, počnu da primenjuju i u praksi“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga