LSV: Izbori za savete nacionalnih zajednica su važni

"Vlasti da isprave manjkavosti od pre četiri godine"

18. avg 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas sve pripadnike nacionalnih zajednica u Srbiji da iskoriste svoja ustavna i zakonska prava i u upišu se u poseban birački spisak pred predstojeće izbore za savete nacionalnih manjina, koji će biti održani 4. novembra.

“Važnost ovih institucija je od velikog značaja za građane koji su pripadnici nacionalne zajednice, ali i za čitav sistem vlasti u Srbiji”, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Aleksandar Marton.

Pozvao je i državne organe da u potpunosti podrže taj izborni proces i tako omoguće visoko učešće pripadnika nacionalnih zajednica na izborima, kako bi se ispravile manjkavosti od pre četiri godine.

Pravo učešća na tim izborima imaju samo građani koji su upisani u poseban birački spisak.

Zahtev za upis u poseban birački spisak pripadnik nacionalne zajednice podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta, u pisanoj formi, na posebnom obrascu i svojeručno ga potpisuje.

Nacionalni saveti su predstavnička tela nacionalnih zajednica i imaju važne ingerencije u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga