LSV: Izbor Ristivojevića udarac za Univirezitet u Novom Sadu

"Branislav Ristivojević nedostojan da bude profesor, a kamoli dekan Pravnog fakulteta"

05. okt 2018

Liga socoijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas kritkovala imenovanje Branislava Ristivojevića za dekana novosadskog Pravnog fakulteta, ocenivši da je on nedostojan te funkcije jer je osuđen zbog govora mržnje i da takva odluka urušava integritet čitavog Univerziteta u Novom Sadu.

„Kada na čelo pravnog fakulteta postavite osobu koja javno zastupa ideju da nije bilo potrebe za uvođenjem Zakona protiv nasilja u porodici, protiv koga je izrečena sudska mera zabrane javnog istupanja zbog govora mržnje, koji mere obavezne vakcinacije poredi sa bombardovanjem osiromašenim uranijom, kao što je to učinjeno sa imenovanjem prof.dr Branislava Ristivojevića poruka Novosadskom univerzitetu i javnosti je jasna“, ocenjuje LSV u saopštenju za javnost.

U saopštenju se napominje da je, nakon što je nedavnim izmenama Zakona o visokom obrazovanju određeno da je samo Beogradski univerzitet od nacionalnog značaja, „Novosadskom univerzitetu nanet novi udarac izborom prof.dr Branislava Ristivojevića za dekana Pravnog fakulteta“.

„Svojim izjavama, Ristivojevic je nesumnjivo naneo štetu profesorskom pozivu i ugledu. Za njega je priča o porastu nasilja u porodici preuveličavanje problema, a mera odvajanja nasilnika od žrtve preterano ekstremna i neutemeljena“, ukazuje LSV.

U saopštenju se podseća da su profesorka Vesna Rakić Vodinelić, sudija Miodrag Majić, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero, profesorka Marijana Pajvančić, profesor Lino Veljak, profesor Bogoljub Milosavljević i mnogi drugi oštro kritikovali Ristivojevića koji je „vodio sramotnu harangu protiv Slobodana Beljanskog“, dovodeći u pitanje njegov doktorat zbog zastupanja mađarskih učenika vezano za diskriminaciju prilikom polaganja prijemnog ispita na maternjem jeziku i nekoliko drugih procesa u kojima je zastupao stranke u sporovima protiv Pravnog fakulteta.

„Sve ovo govori da je Branislava Ristivojevića , nedostojan da bude profesor, a kamoli dekan Pravnog fakulteta“, poručuje LSV, ocenivši da je „jedini mogući cilj ovako uvredljivog izbora je urušavanje integriteta čitavog Univerziteta u Novom Sadu“.

Zato je pravo pitanje, dodaje ta stranka, „kome i zašto smeta Univerzitet u Novom Sadu“.

„Kada se na to pitanje dobije odgovor, između ostalog, biće potpuno jasno i kako je, zašto je i voljom kojih krugova je Ristivojević postao dekan Pravnog fakulteta“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga