LSV: Istraživanja NIS-a ugrožavaju vojvođanske paore

Paori strahuju da li će na njivama nešto roditi i kako će posaditi prolećne kulture

04. mar 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je Naftna industrija Srbije (NIS) u nekoliko vojvođanskih opština ovih dana vrši istraživanje novih izvora nafte i gasa o čemu su vlasnici njiva nedovoljno obavešteni.

„Vlasnici zemlje na kojoj su postavljeni uređaji nisu obavešteni o tome, pa su se paori uplašili kada su na svojoj njivi uočili kamione i velike kutije“, navodi se u saopštenju te stranke.

Dodaje se i da su iz NIS-a prethodno saopštili da će svi radovi biti izvođeni u saglasnosti sa vlasnicima i korisnicima parcela čiji se posedi nalaze na trasama duž kojih će se snimanja izvoditi, ali da to nije ispoštovano.

„Građani Ruskog Krstura u Opštini Kula su ogorčeni. Upravo te kutije u atarima su prestrašile paore, te se pitaju da li naftna kompanija koja je poklonjena Rusima ima moralno i svako drugo pravo da buši njihove njive i da obavlja nadzor nad projektom istraživanja novih izvora nafte i gasa“, ističe se u saopštenju.

LSV ukazuje i da paori strahauju od toga da li će na njivama ove godine nešto da rodi, kako će poorati zemlju i posaditi prolećne kulture, jer će NIS ostaviti ogromne rupe i naftne isplake kojih se neće moći rešiti godinama, a koje su toksične i za ljude i za poljoprivredne kulture.

Dodaje se i da je druga misterija koju građani Ruskog Krstura ne mogu da reše pojavljivanje kamiona na kanalu DTD koji danima uništavaju bent i odvoze glinu u nepoznatom pravcu.

„Negodovanje je ogromno i građani se plaše da će uništavanjem benta na kanalu DTD doći do poplava njiva, a i kuća u slučaju većih kiša. Niko u selu, pa čak ni u Mesnoj zajednici ne zna odakle su ti kamioni i ko im je dao dozvolu“, napominje LSV.

U saopštenju iz te stranke podseća se i da NIS Srbiji isplaćuje najnižu rudnu rentu u regionu, kao i da se Liga tome uvek protivila i tražila ukidanje Energetskog sporazumam sa Ruskom Federacijom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga