LSV: Ispravna odluka Ministarstva energetike

Povučen predlog o firmiranju jednog Operatora distributivnog sistema EPS

21. nov 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danans odluku Ministarstva energetike da utiče na povlačenje predloga v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandra Obradovića o firmiranju jednog Operatora distributivnog sistema EPS.

LSV je u utorak upozorila javnost da će Elektrovojvodina biti do kraja centralizovana i pretvorena u „puki šalter“ ako na sednici Upravnog odbora EPS bude usvojen predlog o firmiranju jednog Operatora distributivnog sistema.

Ovim predlogom bilo je u planu je da umesto dosadašnjih pet privrednih društava, bude formiran jednan Operator distributivnog sistema u Beogradu.

Tim povodom LSV je zatražila reakciju Vlade Srbije, Ministarstva energetike i pokrajinske administracije.

„Obradovićev predlog nema utemeljenje u Zakonu o energetici, a njime bi se Elektrovojvodini oduzela sredstva, ingerencije i imovina koju su građani Vojvodine stvarali više od pola veka“, poručuje LSV.

LSV pozdravlja odbacivanje ovog predloga i zbog činjenice da bi električna energija tako u Vojvodini i Beogradu poskupela između 16 i 23 odsto.

„Iskustvo sa NIS-om uči nas da se nešto centralizuje i upropaštava kada neko želi da ga brzo, jeftino i bez pitanja proda. I Elektroprivreda Srbije i Elektrovojvodina su, dobrom odlukom Ministarstva za sada tu sudbinu izbegli“, dodaje LSV.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga