LSV insistira na obeštećenju Vojvodine od prodaje NIS-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) insistiraće na obeštećenju te pokrajine od privatizacije Naftne industr…

10. feb 2009

lsv.jpgLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) insistiraće na obeštećenju te pokrajine od privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS) kazao je danas šef Poslaničke grupe te stranke u Vojvodini Branislav Bogaroški.
Bogaroški je na konferenciji za novinare rekao da će LSV i u buduće insistirati da Srbija obešteti Vojvodinu za 840 miliona evra koliko je pokrajina direktno oštećena prodajom NIS-a, kao i da će tražiti procenu štete koja će tek nastati.
Pripadnici LSV-a danas su ponovili da je NIS formiram pripajanjem Naftagasove imovine NIS-u i da je privatizacija obavljena bez tendera, te da ima niz spornih pitanja.
„Osnov za obeštećenje Vojvodine je ulaganje njenih građana u osnivanje Naftagasa, koji čini 90 posto vrednosti NIS-a. To su rafinerije i nalazišta nafte i gasa. Ukoliko je Srbija odlučila da proda nešto što realno vredi 2,2 milijarde za 400 miliona evra, to je njeno pravo, ali se postavlja pitanje šta ćemo sa razlikom“, rekao je Bogaroški.
On je ocenio i da pored najava da će Statut Vojvodine biti usvojen u martu, ima potpuno nelogičnih, disonantnih tonova, koji podrazumevanju vraćanje tog dokumanta pred pokrajinske poslanike.
„To je nelogično, jer se Statut usklađuje sa Ustavom, a zakoni sa Ustavom i Statutom. To je potpuno nelogično. Ako taj novi predlog bude zadirao u prava i ono što smo već izglasali, možemo doći do sporne tačke“, rekao je on.
Bogaroški je istakao i da se kao jedno od spornih pitanje može pojaviti formiranje vojvođanske akademije nauka i umetnosti, što je bio jedan od zahteva Lige.
Upitan o mešanju Srpske pravoslavne crkve u pitanje Vojvodine Bogoraški je kazao da je Srbija sekularna država i da crkva ne može da šalje ultimativna pisma državnom vrhu ili da procenjuje šta je ustavno.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga