LSV: Imamo bolji predlog mera protiv spaljivanja oranica

Povećati subvencije i smanjiti cene goriva za poljoprivrednike

19. okt 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) predložila je danas nadležnim institucijama, da probleme koje prouzroukje spaljivanje strnjike na oranicama rešavaju sistemski, i to povećanjem subvencija i smanjenjem cene goriva za poljoprovrednike.

„Na taj način bi se moglo uticati da se više njih odluči za zakonitu metodu kojom se zemljište ne spaljuje. Način obrade bez spaljivanja iziskuje i izuzetno veliku potrošnju goriva koja se kreće i do 20 litara po katastarskom jutru“, upozorila je LSV.

Kako je navedeno u saopštenju stranke, jedan od razloga što poljoprivrednici pribegavaju paljenju strnjike je i taj što većina njih nema adekvatnu mehanizaciju kojom može da pripremi zemljište na drugi način, a preskupo im je da se to uradi uslužno.

LSV je navela da timovi za sprečavanje spaljivanja strnjike koje su formirali Ministarstva unutrašnjih poslova, i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mogu doneti samo kratkoročne rezultate.

Dodaje se da je neophodno obezbediti i kvalitetniji rad poljočuvarskih službi, koje treba dodatno osposobiti, edukovati i uložiti u njih sredstva.

Ministarstva unutrašnjih poslova, i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije su formirala zajedničke timove za sprečavanje spaljivanja ostataka useva i drugog niskog rastinja na poljoprivrednom zemljištu, saopšteno je danas u Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga