LSV: Ideja o ćirilici kao identitetskom pismu je ideja nacionalizma i isključivosti

"Srpski jezik ima dva pisma. Ćirilicu i latinicu. To je bogatstvo koje treba negovati”

14. sep 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro je danas kritikovala Ministarstvo kulture i informisanja zbog podrške ideji da treba ukinuti latinicu u službenoj upotrebi, jer je ćirilica “identitetsko pismo”.

“Ministarstvo treba da se posveti osnaživanju jezičke kulture i potiskivanju jezika mržnje i anticivilizacijskog narativa, koji je veoma prisutan u našim medijima, ali i celokupnom društvu”, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Bojana Begović.

Ocenila je da je ovakav stav ministarstva nastavak nacionalističke politike devedesetih godina, kada su na bivšim jugoslovenskim prostorima proterivana pisma i jezici koji su ocenjeni kao „strani“, „nepatriotski“ ili „suvišni“.

“Tražimo od Ministarstva kulture i informisanja da se zajedno za Ministarstvom obrazovanje posvete smanjenju nivoa funkcionalne nepismenosti, po kojoj smo prvi u Evropi. Nažalost, očito je da je ideja nacionalizma i isključivosti uvek prihvatljivija od ideje i tolerancije. Srpski jezik ima dva pisma. Ćirilicu i latinicu. To je bogatstvo koje treba negovati”, navela je Bojana Begović.

Ocenila je da, umesto modernizacije, ponašanje resornog ministarstva doprinosi opstanku naše zemlje na evropskom dnu.

“Pričati o identitetskom pismu i nekakvoj ugroženosti nije nešto što liči na 21. vek. Nekada veoma nerazvijene zemlje šalju rakete na mesec, a naše društvo je i dalje u začaranom krugu nacionalizma”, kazala je Bojana Begović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga