LSV i Vučević o saradnji

Kupovina glasova zajednički problem, prvi sastanak u nizu, LSV spremna da učestvuje u rešavanju problema Novog Sada

12. nov 2013

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenili su danas da je najveći problem na lokalnim izborima bila kupovina glasova i da je to pojava koja se mora „saseći u korenu“.

LSV je, kao opozicija u Novom Sadu, ukazala da se sa nakupcima glasova mora prekinuti svaka saradnja, te da oni moraju biti procesuirani, jer će se u suprotnom taj model kriminala preneti na sve nivoe izbora i obesmisliti demokratske i procese evropskih integracija.

Ta stranka je na sastanku podsetila da je bezbednosna situacija u Novom Sadu i dalje zabrinjavajuća iako ima napretka od kada je imenovan načelnik policije, pojačano patroliranje Žandarmerije i od kada je počela obuka većeg broja novih policajaca.

LSV je predložila i formiranje gradske interventne jedinice, kao što je to učinjeno u Beogradu.

Pokrenuto je i pitanje lošeg stanja u pojedinim gradskim javnim preduzećima, i zaključeno da je potrebno naći model za kvalitetno restrukturisanje javnog i javnokomunalnog sektora, u skladu sa evropskim i svetskim iskustvima.

Delegacija LSV je dodala da grad ne bi trebalo da ima slavu, jer je to porodični verski praznik, a „živimo u sekularnoj državi“, a zatraženo je i da nazivi ulica i autobuskih linija pored ćiriličnog, moraju biti ispisani i latiničnim pismom.

„Novi Sad mora ponovo biti grad kulture, što je i bio dok se na čelu uprave za kulturu, Kulturnog centra i drugih gradskih institucija kulture, nisu našli oni koji kulturu uredjuju i cenzurišu kroz srednjevekovne i inkvizicijske naočare“, dodala je LSV.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je to prvi sastanak u nizu, s obzirom da je danas otvoreno mnogo pitanja i složio da pojave, poput kupovine glasova, ne smeju da se dozvole.

„Nema učešća u izvršnoj vlasti za one koji se bave takvim radnjama. Neophodno je istražiti i utvrditi odgovornost svih aktera u neregularnim radnjama na izborima 6. maja prošle godine“, zaključio je Vučević.

Vučević je istakao da je LSV spremna da učestvuje u rešavanju problema u javnim preduzećima sa stručnog aspekta, a da bi najprihvatljivije bilo oformiti stručni tim koji ne bi bio limitiran političkim okovima i stavovima, već bi stručni ljudi bili predloženi od svih političkih činilaca.

Gradonačelnik Vučević je dodao da je važna tema bila i borba protiv korupcije kojoj je LSV dala podršku na nacionalnom nivou i da je tom prilikom iskazana obostrana volja da se ta borba institucionalno i neselektivno nastavi i u Novom Sadu.

Sa gradonačelnikom su razgovarali predstavnici LSV Aleksandar Kravić, Robert Kolar i Zlata Peričin.

(Beta, Foto: 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga