LSV i SVM podneli 27 amandmana, traže veću rudnu rentu

Tražimo da rudna renta, umesto dosadašnjih sedam, bude najmanje deset odsto, ali ono što je najvažnije, tražimo da se to primenjuje i na NIS"

01. dec 2015

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije naći će se i Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a vojvođanske stranke podnele su na taj akt 27 amandmana. Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), između ostalog, u svojih 24 amandmana traži rudnu rentu u visini od najmanje deset odsto. Savez vojvođanskih Mađara je u okviru svoja tri amandmana podržao nedavnu inicijativu opština Srbobran, Kanjiža i Kikinda.

Poslanik LSV u Skupštini Srbije Dejan Čapo objasnio je za RTV da je ta stranka, pored tehničkih ispravki i pojašnjenja, tražila da Vojvodini ostane nadležnost da sama pravi plan osnovnih geoloških istraživanja.

„Takođe tražimo i veće ingerencije lokalnih samouprava prilikom nelegalne eksploatacije, kao i drugačiju raspodelu sredstava od naplate kazne za to delo, tako da više prihoduju lokalni budžeti i budžet Vojvodine, na čijoj teritoriji se takva eksploatacija i vrši“, kazao je Čapo.

On je objasnio i da LSV predlaže efikasno korišćenje resursa, odnosno da se omogući da se u okviru istog istražnog prostora mogu odobriti nova istraživanja istog ili drugog resursa i to na različitim dubinama.

„Ovo je novo rešenje, koje već postoji u nekim zemljama EU i sprečava monopolski položaj, jer je do sada u Srbiji bilo dozvoljeno nekome da može prilikom eksploatacije da kopa neograničeno duboko. Naša izmena u praksi znači da će se naplaćivati, u korist budžeta Srbije, nekoliko puta za iste koordinate naknada za različito eksploataciono polje po dubini“, naveo je poslanik LSV.

Čapo je kazao i da LSV predlaže uvođenje novih naknada, kojima bi se, prema njegovim rečima, da su bile naplaćene ove godine, povećao prihod budžeta Srbije za oko 19,6 milijardi dinara.

Republički poslanik LSV je istakao da će ta stranka tražiti veću rudnu rentu.

„Tražimo da rudna renta, umesto dosadašnjih sedam, bude najmanje deset odsto, ali ono što je najvažnije, tražimo da se to primenjuje i na NIS“, dodao je Čapo.

On je objasnio da će LSV podneti i šest amandmana na predloženu Strategiju razvoja energetike u Srbiji do 2025 godine, sa projekcijama do 2030. godine.

SVM podržao inicijativu tri vojvođanske opštine

Poslanik SVM Balint Pastor objasnio je da ta stranka predlaže tri amandmana na Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Pastor je za RTV izjavio da se prva dva odnose na nadležnosti Vojvodine, koje su utvrđene ili Zakonom o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine u vezi sa rudarstvoma ili koje su predviđene još uvek važećim Zakonom o rudarstvu.

„Jednostavno, radi se o očuvanju stečenih nadležnosti Vojvodine“, kazao je Pastor.

Treći amandman SVM odnosi se na položaj lokalnih samouprava na čijoj teritoriji se nalaze bušotine.

„Predlažemo da, sve dok visina rudne rente po sporazumu Srbije sa Rusijom ne dostiže sedam odsto predviđenih zakonom, prihod od rudne rente bude u potpunosti prihod one lokalne samouprave na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija“, naveo je poslanik SVM u Skupštini Srbije.

On je dodao i da NIS 90 odsto svoje proizvodnje postiže na teritorij Kanjiže, Kikinde i Srbobrana, koje su nedavno resornom ministarstvu podnele istu inicijativu.

„Upravo se radi o podršci toj ideji i mi smo to podneli u formi amandmana, jer da bi se takav predlog realizovao potrebna je izmena zakona i sada je pravi trenutak za to“, ocenio je Balint Pastor.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga