LSV i SMS: Dijalogu je mesto u Skupštini Srbije

Čanak: Samoproklamovana prava opozicija još jednom pokazala da nije nikakva alternativa naprednjačkoj vlasti, jer su joj koordinate razmišljanja identične

30. jula 2019

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da su i on i njegova stranka bili pozvani na današnji sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ali su odbili da na njemu učestvuju jer i vlast i delovi opozicije načinom na koji je sastanak sazvan urušavaju institucije i amrginalizuju Skupštinu Srbije.

“Načinom na koji je sastanak sazvan i gde je organizovan, on neće doneti ništa dobro. Ako vlast već urušava institucije i marginalizuje Skupštinu Srbije, pitam zbog čega sada u tome učestvuje i opozicija. Skupština kao najviše predstavničko telo građana Srbije je jedino mesto gde se ovakav dijalog može voditi, čime se ojačavaju kapaciteti te institucije”, naveo je Čanak u izjavi za javnost.

Ocenio je da je ovakvim svojim gestom, “samoproklamovana prava opozicija“ još jednom pokazala da nije nikakva alternativa naprednjačkoj vlasti, jer su joj koordinate razmišljanja identične.

“Da ne pominjem da je uzgred urušena i institucija Fakulteta političkih nauka, koji kao ugledna akademska institucija ne bi trebalo da bude sveden na ulogu hostese političkih partija”, poručio je Čanak.

Prema njegovim rečima, i u zemljama regiona, tamo gde se odvijaju dijalozi vlasti i opozicije o izbornim uslovima, svugde je skupština mesto dijaloga.

“To ne mora biti ni velika sala, ni plenarana sednica, ali se mora znati da je skupština kao institucija mesto za dijalog različitih političkih opcija, a ne učionice FPN-a”, rekao je Čanak.

SMS: Dijalog transparentno i u instituciji

Stranka moderne Srbije (SMS) pozdravila je današnji dijalog predstavnika vlasti i dela opozicije, koji se održava na Fakultetu političkih nauka u Beogardu uz posredstvo civilnog sektora, i izrazila nadu da će se dijalog u budućnosti voditi u Skupštini Srbije.

“Uskoro nas očekuje početak jesenjeg zasedanja Narodne skupštine, te se nadamo da će se dijalog proširiti i na sve ostale predstavnike vlasti i opozicije, da će se odigravati javno, transparentno i u instituciji koja je za to predviđena”, naveo je SMS u saopštenju za javnost.

Dodali su da im je drago što je dijalog otvoren, “pa makar i van institucija”.

“Od prvog dana zagovaramo dijalog o fer izbornim uslovima i jednakom pristupu medijima sa nacionalnom frekvencijom između predstavnika vladajuće većine i opozicije. Drago nam je što je dijalog otvoren, pa makar i van institucija i tek nakon šest dugih meseci”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga