LSV i Liga paora: Šta se događa sa Tenisovim investicijama

"Kako je moguće da se nekome odobri zakup zemlje na tri decenije a da on onda odlaže planiranu investiciju bez koje tu zemlju ne bi ni dobio”

16. apr 2018

Predsednik Lige paora Vojvodine i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Miloš Šibul pozvao je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i nadležnu republičku komisiju da javnosti saopšte šta se tačno događa sa najavljenom investicijom nemačke kompanije “Tenis”.

“Da li je tačno da je ta kompanija, nakon što je letos i jesenas dobila preko pet hiljada hektara zemlje u Kikindi i Zrenjaninu u dugoročni zakup na 30 godina, odložila investiciju za iduću godinu? I sa kojim obrazloženjem? Svi građani Vojvodine, a naročito paori sa područja Kikinde i Zrenjanina, imaju pravo da znaju kako je moguće da se nekome odobri zakup zemlje na tri decenije a da on onda odlaže planiranu investiciju bez koje tu zemlju ne bi ni dobio”, naveo je Šibul u saopštenju za javnost.

On je pozvao republičku i pokrajinsku vlast da “Tenisu“”ne dozvole pravo dugoročnog zakupa zemlje još pet hiljada hektara u Plandištu, Vršcu i Sečnju, dok god ne budu poznati svi uslovi pod kojima ta kompanija namerava da podiže farme u Vojvodini.

Zatražio je od nadležnih organa da precizno saopšte da li je vrednost “Tenisove” investicije 300 miliona evra, kao što je najavljivano, ili 100 miliona, kao što saznaju pojedini mediji, zatim koliko će tačno radnika biti zaposleno i na koji način će biti zaštićena njihova prava s obzirom na “vrlo loš glas koji po tom pitanju prati ovu kompaniju”, kao i koliki će kapacitet tih farmi biti, između 700 i 800 hiljada svinja za početak, a vremenom do tri miliona, kao što je najavljivano, ili znatno manje.

“Na koji način država planira da zaštiti domaće proizvođače? Zašto ‘Tenis’ ne kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše naše selo i proizvodnju? Ili barem hranu? Zašto mu se daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam?”, upitao je Šibul.

Postavio je i pitanja kakvu će opremu i tehnologiju “Tenis” doneti, kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta?

“Hoće li i to biti kao u Nemačkoj ili po nekim drugim pravilima? Da li je tačno da će deo zemljišta koristiti za odlaganje stajskog đubriva?”, naveo je Šibul.

Podsetio je Pokrajinsku vladu da je dužna da zaštiti vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu i uopšte interese Vojvodine insistirajući da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga