LSV i LDP traže zabranu organizacije SNP Naši

"Šta još treba da se dogodi? Treba li da krenu u odstrel po spiskovima koje prave?"

06. apr 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Ustavnog suda Srbije da „momentalno zabrani“ organizaciju SNP Naši, koju je optužila da „seje mržnju“ po Srbiji.

LSV je u saopštenju naveo da SNP Naši prave crne spiskove, određuju ko su patriote a ko izdajnici i špijuni, prete medijima, nevladinim organizacijama, pojedincima i pale zastavu Vojvodine.

Ta stranka je podsetila da su tužilaštvo, ministar pravde i predsednik Ustavnog suda najavljivali da je moguće pokrenuti novi postupak za zabranu te organizacije.

„Šta još treba da se dogodi? Treba li da krenu u odstrel po spiskovima koje prave? Ujedno, pozivamo medije da prestanu da SNP Naši i slične organizacije nazivaju desničarskim jer to nisu. Ovo su ekstremisti i huligani“, piše u saopštenju.

LDP osuđuje pretnje medijima i NVO u Srbiji

Liberalno-demokratska partija (LDP) osudila je danas najnovije pretnje medijima i nevladinim organizacijima i zatražila hitnu reakciju državnih organa.

„U jednom demokratskom društvu se nikome ne sme pretiti. Indikativno je da su se upravo oni koji su ranije stavljani na liste na odstrel ponovo našli na udaru ekstremističkih organizacija, uprkos tome što je LDP upozoravao na opasnost koja društvu preti zbog toga i pozivala državu da takvoj praksi stane na put“, navodi se u
saopštenju LDP-a.

LDP je ocenio da takve pojave ozbiljno dovode u pitanje stepen zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u zemlji.

Organizacija SNP Naši optužila je, na plakatima koje je štampala, Radio-televiziju B92 i pojedine nevladine organizacije da javno podrivaju Ustav Srbije, rade na razbijanju države i nekažnjeno krše zakone.

LDP je ocenio da je reakcija državnih organa u takvim situacijama ranije izostala, čime je dat novi impuls ekstremističkim snagama da nastave da stvaraju atmosferu linča u zemlji.

„Zbog toga očekujemo da najnoviji incidenti što pre budu rasvetljeni i da država zaštiti ustavni poredak i garantuje slobodu svakom pojedincu“, navodi se u saopštenju LDP-a.

Đilas: Država da reaguje na plakate SNP Naši

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas ocenio je, povodom pojave plakata SNP Naši, da država mora jasno da reaguje i sankcioniše sve koji prave spiskove nepodobnih i lepe plakate protiv NVO, medija i pojedinaca.

„Pre svega, država ne sme da ćuti o tome! Ovakve pojave moraju biti javno osuđene, a počinioci sankcionisani“, naveo je Đilas na svom Tviter nalogu.

Đilas je, takođe, ocenio da treba zabraniti organizacije koje to rade.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga